Eko Eko dom 12. siječnja 2017.

Mogu li mirisne svijeće biti opasne za tvoje zdravlje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U zimskom periodu puno češće koristimo mirisne svijeće kako bi u svom domu stvorili ugođaj topline, a ponekad i egzotike. No, loša vijest je kako su stručnjaci analizom mirisnih svijeća došli do saznanja kako neke od njih mogu sadržavati nezdrave kemikalije.

Kada se mirisne svijeće koriste rijetko, primjerice ako svijeću pališ jednom ili dva puta tjedno u dobro prozračenom prostoru, tada nema razlogu za brigu - tvrdi Heather Patisaul, profesorica toksikologije i suradnica na Institutu za biologiju North Carolina State Universityja.

Ali, ako svakodnevno u svom domu pališ mirisne svijeće i to njih nekoliko, pogotovo u manjem prostoru kao što je kupaonica sa zatvorenim vratima, vrijeme je da preispitaš svoju naviku, smatra Patisaul. 

Kako bi iznijeli o kojim opasnostima za zdravlje je riječ, navodimo tri važna saznanja iz znanstvenih studija.

Kako energetskim čišćenjem doma privući nove prilike u život?

Većina mirisnih svijeća sadrži neke od toksičnih spojeva

Svijeće pa tako i one mirisne su izrađene od parafina, materijala dobivenog iz nafte, ugljena ili škriljevca. Posebnim postupkom iz navedenih sirovina dobiva se parafinski vosak iz kojeg također nastaju izoparafini koji služe kao sastojak mazivnih ulja. Vrlo je sličan prirodnom vosku, ali je čvršći od njega i lako se može rezati nožem. Lijepe je čiste bijele boje, pa se rabi za izradu svijeća, jer je znatno jeftiniji od prirodnoga voska, točnije pčelinjeg voska od kojeg su se ranije izrađivale svijeće.

Stoga parafin može sadržavati kemikalije kao što su benzen i toluen, tvrdi Patisaul. Oboje je Američko društvo za rak uvrstilo na popis poznatih ili mogućih kancerogenih tvari.  Također, Patisaul tvrdi kako se mirisnim svijećama dodaju mirisne kemikalije koje mogu sadržavati ftalate, od ranije poznate kao endokrine disruptore koji se povezuju s različitim zdravstvenim stanjima uključujući tumor i probleme s plodnošću.

Top 7 štetnih sastojaka u kozmetici

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mogu pojačati simptome alergije i astme

Studija iz American Chemical Society utvrdila je kako kemijski zagađivači u parafinskom vosku svijeće mogu uzrokovati probleme kod ljudi s alergijama ili astmom. Čak i svijeće bez mirisa na bazi parafina mogu pri procesu gorenja proizvesti tvari koje pogoršavaju kvalitetu zraka i uzrokuju probleme s disanjem, otkrila je studija s Državnog sveučilišta u Južnoj Karolini.  

Fitilj svijeće može uzrokovati trovanje olovom

Studija sa Sveučilišta u Michiganu je otkrila kako fitilj često sadrži olovo, koji kada svijeća gori dva sata može uzrokovati trovanje. Naime, fitilji mirisnih svijeća mogu biti punjeni ili nepunjeni. Nepunjeni su uglavnom rađeni od pletenih i uvijenih vlakana no takav fitilj se pri gorenju može saviti i utopiti u vosku, a tada se plamen gasi. Proizvođači svijeća najčešće rabe punjene fitilje koji se u većini slučajeva sastoje od metalne jezgre omotane pamukom. Stoga gorenjem punjeni fitilji može ispuštati čestice cinka, kositra i olova, što je najčešće vidljivo u čađi koja nastaje kada mirisna svijeća gori. 

Dobra vijest je da nakon što je provedena studija, u SAD-u su doneseni novi javnozdravstveni propisi prema kojima je zabranjeno korištenje olova u proizvodnji svijeća. Ali ako su te svijeće izrađene u SAD-u prije listopada 2003. godine ili u nekim zemljama Azije, one bi mogli sadržavati olovo. Dakle, provjeri svijeće koje imaš kod kuće i imaju li naveden sastav ili barem zemlju porijekla kako bi mogla provjeriti koji je rizik od korištenja.

Umjesto mirisnih svijeća biraj eterična ulja

Kako bi svoj dom upotpunila mirisima ugode ili strasti, preporučujemo da koristiš eterična ulja. Za pripremu kupke ili za masažu osim ljubavnih ulja ruže, jasmina, ylang ylanga i geranija možeš upotrijebiti i druga eterična ulja po izboru koja lijepo upotpunjuju njihovo djelovanje, primjerice: limun, mandarina, naranča, tamjan, papar, klinčić i vetiver. U nastavku pročitaj koja kombinacija ulja je odlična za dodavanje u vodu prije kupanja, a koja za masažu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kupka od naranče i geranija:

  • 10 ml bademovog ulja
  • 3 kapi ylang ylanga
  • 4 kapi naranče
  • 3 kapi geranija

Za masažu možeš odabrati neku od sljedećih mješavina:

  • 30 ml baznog ulja
  • 10 kapi ruže
  • 2 kapi ylang ylanga
  • 10 kapi limuna
  • 3 kapi vetivera

ili s mirisom jasmina i mandarine:

  • 30 ml baznog ulja
  • 10 kapi jasmina
  • 5 kapi papra
  • 10 kapi mandarine
  • 5 kapi geranija

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.