Green i bio
320 prikaza

Moje zelene odluke za eko 2012.

Knjiga-Bio1
1/2
Zdravija prehrana, vježbanje ili marljivije učenje standardne su novogodišnje odluke. Zašto se neke od tvojih odluka ne bi ticale zaštite okoliša? I malim promjenama poput recikliranja, niže temperature grijanja i korištenja pamučnih vrećica za kupovinu možeš doprinijeti ekološkoj osviještenosti, a koju je zelenu odluku donio u 2012. otkrio nam je Marko Lasić Nered

Evo kako možeš pomoći u borbi za očuvanje prirode - i smanjiti kućni budžet! Počni sa štednjom energije.

Kako do manjeg računa za struju?

1. Perilice za rublje i posuđe troše velik dio struje domaćinstva. Devet desetina utroška struje pri pranju odjeće otpada na zagrijavanje vode, no mnogi komadi odjeće bit će jednako dobro oprani u hladnoj vodi. Podesi temperaturu vode na hladnu za svu odjeću koja nije jako prljava, a jako prljavu peri u toploj.

2. Pereš li posuđe, čekaj dok ti se nakupi dovoljno tanjura i posuda da napuniš perilicu do kraja. Takvo je pranje ekonomično i zahtijeva manje vode od ručnog pranja ili paljenja polupune perilice. Uštedi i na pretpranju tako što ćeš ručno ostrugati veće komade hrane i potom pustiti stroju da obavi ostalo.

3. Nešto struje uštedjet ćeš i tako da zimi po kući nosiš još jedan sloj odjeće. Jedan pulover, vesta ili gornji dio trenirke omogućit će ti da spustiš termostat za dva stupnja. Dnevna temperatura od 20 ili 21 stupanj bit će ti sasvim ugodna i u siječnju i veljači. Pred noć, spusti termostat za još koji stupanj i pokrij se s dodatnom dekom. Toplinski će učinak biti jednak, a bez lipe troška.

Prilagodi potrošačke navike

4. Pobrini se da praviš što manje smeća, osobito od nerazgradivog ili slabo razgradivog materijala. Kupuj proizvode u pakiranju koje se može vratiti i reciklirati. Primjerice, energija koje se uštedi recikliranjem jedne aluminijske limenke dovoljna je za trosatni rad televizora.

5. Znaš li da je za proizvodnju jedne plastične litarske boce potrebno potrošiti više litara vode? Ako si istinska pobornica očuvanja okoliša, nećeš kupovati vodu u plastičnim bocama. Trebaš li prenositi vodu prilikom putovanja, upotrijebi boce od aluminija ili nehrđajućeg čelika.

6. Proizvodnja plastike onečišćuje okoliš kao i bacanje plastike u smeće. Svake se godine u svijetu troši 500 milijardi plastičnih vrećica, a za njihovu proizvodnju troši se 150 milijuna barela nafte. Nažalost, za izradu papirnatih vrećica potrebno je četiri puta više energije. Najbolje je stoga koristiti trajne vrećice od pamuka i najlona ili vrećice od plastičnih mrežica. U ovom je slučaju plastika prihvatljiva, jer je mrežasta vrećica trajna.

Ako želiš saznati kako uspješno prebroditi financijske nedaće i postblagdanski pesimizam, pročitaj savjete s portala pametnakuna.hr

Biraj reciklirani papir

7. Industrija papira jedna je od velikih neprijatelja okoliša. Dok je papir zasad nezamjenjiv u mnogim kontekstima, jedna je njegova primjena gotovo suvišna: tiskanje reklamnih kataloga! Naravno, oglašivači tako ne misle, no prisili ih da prijeđu na oglašavanje online tako što ćeš otkazati dostavu svih kataloga koji se šalju na kućnu adresu.

8. Iz istog razloga smanji i upotrebu papirnatih ručnika. Potraži u trgovini ručnike od mikrovlakana za višekratnu upotrebu. Oni hvataju prljavštinu i prašinu poput magneta, a nakon upotrebe ih možeš oprati i opet koristiti. Želiš li ipak rabiti papirnate ručnike, kupuj one od recikliranog papira. Ista preporuka vrijedi i za toaletni papir. Primjena recikliranog papira štedi drveće i vodu te smanjuje zagađenje klorom, koji se oslobađa pri proizvodnji papira.

Odluka Marka Lasića Nereda

Eko prijevozna sredstva

Kojih će se "zelenih" odluka pridržavati u 2012. godini, pitali smo Marka Lasića Nereda, organizatora eko akcije Green City Project.

'Moja zelena odluka za ovu godinu je koristiti više alternativnih metode transporta kao što su bicikl, električni skate i hodanje. Budući da je 2012. Međunarodna godina energetske učinkovitosti koju tematski obrađujemo kroz dm Green City Project, odlučio sam na taj način promijeniti ustaljene navike i napraviti nešto dobro za okoliš i sebe.

Samim time mislim da će mi nova, 2012. godina biti iznimno zabavna pa kada vidiš nekoga na skate-u da juri među autima po gradu, ipak malo pripazi. Šteta na autu mogla bi biti totalna u slučaju da se zabiješ u mene!', kaže Marko Lasić Nered.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.