Eko 07. lipnja 2017.

O ravnoteži pet elemenata unutar nas ovisi koliko smo sretni i zadovoljni

Foto: Privatni album
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svijet u kojem živimo je zrcalo našeg karaktera. U prirodi postoji pet velikih katastrofa, a to su požari, poplave, oluje, potresi i vulkani. Odnosno postoji pet velikih sila Vatra, Voda, Zrak, Zemlja i Eter. Čovjek je sastavljen od istih elemenata kao i priroda što znači da i u nama postoji tih pet sila koje oblikuju naš karakter, odnosno naše misli, riječi, dijela, osjećaje i duh, objašnjava Marin Vayu iz Rovinja, autor knjiga "Tajna pet elemenat" i "Ples vjetra", objavljenih u izdanju Harše.

U knjizi "Tajna 5 elemenata" objašnjena su svojstva svakog od elemenata, način na koji se ti elementi reflektiraju u čovjeku te su objašnjene prakse kako uravnotežiti elemente i tako postići duševno i tjelesno blagostanje. Iako su se brojna znanja o elementima izgubila tijekom povijesti, mnoga su i sačuvana kao tajna okultna znanja. Osim u knjizi Vayu i na radionicama otkriva i podučava kako upotrijebiti ta znanja.

Pet velikih sila Vatra, Voda, Zrak, Zemlja i Eter, osim u prirodi nalaze se i u čovjeku. Naše tijelo ima pet krakova (dvije ruke, dvije noge i glavu). Kada raširimo ruke i noge tada naše tijelo poprima oblik pentagrama. Na svakom tom vrhu postoji ponovo simbolika broja pet. Pet prstiju na svakoj ruci i nozi i pet osjetila na glavi. Svako osjetilo izravno je povezano s jednim elementom i u tome leži veliki dio filozofije pet elemenata. "Uglavnom ti elementi upravljaju našim karakterom i stvaraju kaos u našem životu skakućući i iz jedne krajnosti u drugu sve dok ih ne dovedemo u balans. Svaki od njih ima svoje vrline i svoje mane. Problem je u tome što su oni različitih karakteristika, pa čak i suprotnih kvaliteta i zato nam stvaraju probleme. Tako je Vatra suprotna Vodi, a Zrak suprotan Zemlji", tumači Vayu.

Vatra je vrlo moćan element čija je priroda destruktivna za sve oko nje. Zato vatru povezujemo s egom. Vatra je uvijek u centru pozornosti pa se tako i ego bori da bude u centru pozornosti. Vatra je hrabra i vrlo borbena za razliku od Vode koja je nježna i prilagodljiva i zato Vodu povezujemo s emocijama. "Pogledajmo kako nam je to priroda pokazala. Kada smo ljuti, agresivni i spremni za borbu osjećamo toplinu Vatre u našem tijelu. Kaže se da kuhamo iznutra. A kada smo nježni i previše osjećajni tada nam višak Vode izlazi iz očiju u obliku suza. Vatra vodi, a Voda slijedi. S druge strane Zrak je poput Vjetra vrlo pokretan i slobodan za razliku od Zemlje koja je čvrsta i stabilna. Zrak povezujemo s mislima jer su one slobodne, a Zemlju s fizičkim tijelom. I dok Zrak voli razmišljati, Zemlja voli raditi odnosno kreirati", objašnjava Vayu

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Kada su elementi izvan ravnoteže

U teoriji pet elemenata čovjek se osim uma, duha i tijela sastoji još i od emocija i energije. To se u jogi zovu koshe što bi značilo omotači ili ljudski nivoi postojanja. Svakom elementu pripada jedan nivo iliti razina:

  • Zemlji pripada fizička razina
  • Zraku pripada mentalna razina
  • Vodi pripada emocionalna razina
  • Vatri pripada energetska razina
  • Eteru pripada duhovna razina.

"Svi nivoi ljudskog postojanja moraju biti u ravnoteži kako bi čovjek bio pun vrlina i kao takav imao kvalitetan život. U protivnom elementi idu u svoju krajnost i postaju previše dominantni ili previše slabi. I u jednom i u drugom slučaju to se odražava tako što ti neuravnoteženi elementi ispoljavaju svoje mane, a ne vrline. Svi naši izazovi i problemi svakodnevice su samo direktan ili indirektan odraz našeg disbalansa. Problem je u tome što se čovjek trudi da promjeni druge ljude, da promjeni okolnosti u kojima živi, promjeni dom, sredinu, posao, hobi, politiku, odnosno da mijenja svijet u kojem živi, ali to je mukotrpan posao koji nema dugoročnog rezultata. S vremenom se isti izazovi i problemi ponovno pojave. Jedino što čovjek može napraviti jest da mijenja sebe i onda se sve ostalo samo po sebi posloži", objašnjava Vayu i upozorava da je svijet zrcalo našeg karaktera. Disbalans elemenata stvara teška iskustva i situacije jer priroda mora održavati svoju ravnotežu milom ili silom. Dovoljno je samo da pogledamo svoj život i vidjet ćemo koliko smo uravnoteženi. Pogledajmo kakav nam je ambijent u kojem živimo, kakvi su ljudi koji nas okružuju, u kakvim smo odnosima s njima, kakav posao imamo, koliko smo zadovoljni, kakve su nam navike, kako provodimo dane, i sve ostalo što zrcali naš karakter. I naravno da, ako disbalans traje malo dulje i bolest se pojavljuje, kaže Vayu.

Na teoretskom nivou vrlo je jednostavno uspostaviti ravnotežu između elemenata, ali je u praksi to veliki problem zato što je često jedan element dominantan i on ne da svoj tron tek tako. Taj dominantni element stvara isto toliko problema koliko i onaj najslabiji. Dominantan element određuje gotovo sve naše misli, riječi, osjećaje i dijela. On upravlja našim karakterom, a mi se identificiramo s njime i često kažemo onu poznatu rečenicu "ali ja sam takav" , ili "ali to sam ja". Mi se identificiramo s našim dominantnim elementom i ne želimo se mijenjati. Toliko se bojimo promijeniti svoj identitet, svoje ponašanje da smo u stanju sami sebe prevariti kada je u pitanju razotkrivanje svog elementa.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock


"Danas živimo u svijetu informatike pa ćemo igru elemenata bolje shvatiti kao nekakve programe. Recimo da je naš mozak pun programa poput kompjutera. Tu su pet osnovnih programa koji nam vrlo dobro služe u životu i temelj su mozga. Oni bi vrlo dobro radili kada mi naš kompjuter ne bi spojili na internet. Na internetu postoje mnogi virusi i slični programi koji otežavaju rad kompjutera. Isto tako naš mozak tijekom godina života primi jako puno informacija i neželjenih programa. Budući da nismo dobili anti virusni program kada smo se rodili naš je mozak već u dvadesetim godinama kontaminiran virusima. Ti virusi u najmanju ruku aktiviraju neke programe u trenucima kada oni nisu potrebni niti poželjni. Ako malo bolje naučimo promatrati sebe onda ćemo primijetiti da mi ustvari ne kontroliramo ili vrlo malo kontroliramo naše misli, riječi, osjećaje i djela. Mi zapravo u većini slučajeva samo reagiramo reaktivno po šablonama odnosno programima koje smo pokupili iz okoline. Stvorili smo iluziju da je to naš karakter, da smo jednostavno takvi. Ali, jednom kada očistimo mozak od virusa i nepotrebnih programa, kada osvijestimo sve naše elemente i počnemo raditi na njihovoj ravnoteži mi sve više postajemo kreatori svijeta u kojem živimo. Kada na bilo kakvu situaciju možemo birati kako izreagirati, tada znamo da su nam elementi u ravnoteži", objašnjava Vayu.

Kako uspostaviti ravnoteže među elementima?

Vayu kaže da postoje dva načina kako uspostaviti ravnotežu među elementima: "Najbolji način je da imate duhovnog učitelja. On će bez obzira razumije li elemente ili ne, znati što vi trebate raditi na sebi. No imati dobrog duhovnog učitelja je blagoslov, a taj blagoslov nemaju mnogi. Druga opcija je da sami sebi budete učitelj. To je put kojim mnogi koračaju. Taj je put lakši, ali samo zato što se na tom putu zavaravamo, tako da radimo samo na onim stvarima koje su nam lagane. No istinski raditi na sebi znači činiti ono što nam se ne sviđa. Pravi rad s velikim rezultatima jest upravo to da naučimo voljeti ono što moramo raditi. A to znači da moramo raditi na onom elementu koji nam je najslabiji, odnosno one stvari koje najmanje volimo. Lako je usvojiti nekoliko vrlina i misliti kako smo bolji od drugih jer drugi te vrline nemaju. No, drugi imaju vrline koje mi nemamo, zato što mi niti ne vjerujemo da su to vrline. Sada ću nabrojati neke od osnovnih vrlina svakog elementa, a onda sami procijenite svoju ravnotežu. Ili još bolje pitajte osobe koji vas bolje poznaju."

  • Vatra: hrabrost, samopouzdanje, snaga volje, disciplina, energičnost
  • Voda: suosjećanje, ljubaznost, prilagođavanje, poniznost, brižnost
  • Zrak: razumijevanje, tolerancija, radoznalost, logična inteligencija, razlučivanje
  • Zemlja: praktičnost, konstruktivnost, marljivost, jednostavnost, darežljivost
  • Eter: intuicija, spontanost, improvizacija, slušanje, povezanost s duhom
Što više radimo na tim vrlinama to više postižemo: moć, ljubav, znanje, mir, čaroliju. Najbolji način za rad na ravnoteži jest da radimo one stvari koje naši slabi elementi vole raditi. Tako ćemo ga hraniti, on će ojačati i time napraviti bolju ravnotežu u vašem karakteru.
  • Vatra - voli voditi, natjecati se, pobjeđivati, postizati ciljeve, voli biti u centru pažnje, voli ambiciju, sport, akciju, strast i odricanje, čeličenje i ostvarivanje svih svojih želja.
  • Voda - voli služiti, brinuti o drugima, održavati stvari, uživati u malim stvarima, maziti se i voditi ljubav nježno.
  • Zrak- voli istraživati, kretati se, učiti, čitati, filozofirati, razmišljati, voli avanture i slobodu.
  • Zemlja - voli raditi, zarađivati, kreirati nešto što nam treba, voli se odmarati, stvarati dom i uzemljiti se.
  • Eter - voli komunicirati s duhovnim bićima, s prirodom, voli biti spontan, voli muziku i tišinu, voli mistiku, čarobnjaštvo, apstraktno povezati stvari, voli duhovnost.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Raditi na ravnoteži elemenata je vrlo jednostavno, ali ne i lako i zato su mnogi mistici i pustinjaci na tom duhovnom putu osmislili mnoge tehnike koje pomažu na tom radu. Mnoge tehnike rade samo na jednom elementu, ali mnoge rade i na više elemenata. Ako želite raditi s elementima, a nemate duhovnog učitelja možete otići kod nekoga tko se bavi ajurvedom, energetskom medicinom, astrologijom, numerologijom ili nekom sličnom praksom koja se bazira na elementima i pitati ih za savjet kako bi vam pomogli da saznate koji vam je element previše jak, a koji previše slab. Nijedna krajnost nije dobra, odnosno nije lagana. No ono što bih vam savjetovao jest da radite na svim elementima, na svim vrlinama, i da radite ono što svi elementi vole. Najbolje što vam mogu preporučiti jest taj program od 25 dana u kojem ima svakodnevnih zadataka uključujući rad na vrlinama i neke jednostavne tehnike za svaki element. Najbolje se uči u praksi. Pošaljite mi mail i ja ću vam poslati uputstva i ostale informacije u vezi programa. Taj je program već mnogima uljepšao svakodnevicu jer je osmišljen da bude vrlo zanimljiv i zabavan. Puno je bolji i učinkovitiji od knjige i daje predivne rezultate. Osim toga možete provjeriti naše ljetne programe i doći nas posjetiti u Rovinj na jedan vikend ili tjedan. Taj program nije loše ponoviti jednom ili dva puta godišnje. Kada uravnotežimo svoj karakter, svoje elemente tada ih možemo unaprijediti i dobro usmjeriti. Ravnoteža je poput djeteta koje uči hodati. Kada dijete uspostavi ravnotežu na obje noge on se može kretati kamo god želi i to puno brže nego da puže. No dijete će narasti i tada nauči trčati, skakati, plivati, a tko zna, možda jednog dana i letjeti."

Marin Vayu autor je programa“Pet elemenata“ u trajanju od 25 dana, a koji vam omogućuje da elemente dovedete u ravnotežu. Za više informacija obratite se na marinvayu@gmail.com
www.FiveElementsGuesthouse.com

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.