Eko Prirodom do zdravlja 09. listopada 2017.

Razmišljaš o bojenju svoje prirodne kose? Preljevi i prirodne boje su rješenje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odlučiš li se na promjenu boje kose po prvi puta, prije nego odeš kod frizera razmisli o mogućnostima prirodnih boja i preljeva. Manje su štetne od klasičnih boja punih kemikalija, a rezultat će biti isti

Većina žena koje boje kosu najčešće to čine pomoću standardnih boja koje su nažalost pune kemikalija te s vremenom kosi učine više štete nego što ju uljepšaju. Nekoć nisu postojale takve kemijske boje, već se kosa bojila supstancama iz prirode. I danas postoje boje na prirodnoj bazi koje nisu štetne za kosu, stoga su bolji izbor odlučiš li se na promjenu. 

Što boja čini kosi?

Nema toga što ne bismo učinili za ljepotu, pa o posljedicama pojedinih beauty rituala poput bojenja kose ni ne razmišljamo. Ipak, štetne kemikalije nipošto nisu dobre za našu kosu, zdravlje, pa naposljetku i izgled jer uvelike utječu na vlasi:

  • amonijak iz boje podiže kutikulu kose zbog koje ona postaje oštećena
  • vodikov peroksid trajno skida tvoju prirodnu boju nakon čega se nova boja "smješta" u vlasi
  • bojenje s vremenom isušuje, a kod ponekih osoba i stanjuje kosu koja postaje krhka i lomljiva
  • ponekad boja može izazvati alergijsku reakciju na tjemenu što rezultira oticanjem, peckanjem, svrbežom ili crvenilom
  • dugotrajno bojenje može promijeniti teksturu kose, pa ako si nekoć imala glatku i sjajnu kosu, ona s vremenom može izgubiti sjaj i postati oštrija na dodir

Bez obzira na sve negativne strane, svejedno bojimo kosu zbog brojnih prednosti koje ono nudi. Mnoge nijanse za izbor, trenutni sjaj i osvježen izgled samo su neke od njih. Međutim, obojenu kosu teže je održavati jer izrast treba konstantno bojati, a pojedine nijanse poput crvenih vrlo se brzo ispiru. Jednom kad obojiš kosu, vrlo je teško vratiti prirodnu boju, a sve to još i košta jer bilo da bojiš kosu u salonu ili kod kuće, svako malo moraš izdvojiti određenu svotu novca za to. 

via GIPHY

Preljev za kosu

Odlučiš li ipak obojiti kosu najbolje je da posegneš za alternativnim rješenjem poput preljeva koji joj neće dugoročno naštetiti, a učinit će lijepu promjenu. Naravno, preljevom ne možeš posvijetliti tamnu kosu, ali možeš ju osvježiti ili potamniti za nijansu ili dvije čemu je zapravo i namijenjen. Preljev traje 6 do 8 pranja i odličan je izbor ako želiš samo nježnu promjenu. Nije štetan za kosu jer se njegove molekule primaju samo na površinu vlasi za razliku od standardnih boja za kosu koje prodiru duboko u kutikulu i zadržavaju se u njoj. S obzirom na to da preljev nije trajan poput regularne boje, u njemu nema ni štetnih kemikalija, pa ga bez straha možeš koristiti često. Ako ti se nijansa ne sviđa, nakon svega par pranja preljev se ispire i opet imaš svoju boju kose. Odlučiš li ipak trajno potamniti kosu, preljev je izvrstan jer njime možeš prvo isprobati kako ti tamnija boja stoji. 

Prirodne boje

Iako riječ "prirodno" u kozmetici često vežemo uz "manje djelotvorno", u nekim slučajevima to i nije baš istina. Prirodne boje za kosu danas su jednako dugotrajne i pouzdane kao i standardne, ali su kvalitetnije po pitanju sastojaka jer ne sadrže štetne kemikalije. Najčešće su bez amonijaka i pružaju jarku boju koja traje tjednima. Odličan su izbor ako želiš lijepu promjenu bez da uništiš sjaj i mekoću kose, neovisno o tome želiš li iz svjetlije u tamniju ili jednostavno potamniti već postojeću smeđu nijansu. Najbolje je to što je rezultat nakon bojenja isti kao i kod upotrebe trajne boje za kosu. Jedino vodi računa o tome da šampon kojim pereš kosu nije preagresivan te da ju ne pereš baš svaki dan, jer će boja brže blijedjeti kao i kod svake druge boje za kosu. Većina prirodnih boja dolazi u nekoliko varijanti pa, primjerice, Apivita zaista ima široku paletu nijansi, stoga ćeš lako pronaći neku koja ti odgovara. Ako nisi sigurna u bojenje kose kod kuće, boju uvijek možeš ponijeti frizerki koja će se pobrinuti za tvoju kosu.

via GIPHY

Razmišljaš o blajhanju?

Želiš li tamnu kosu posvijetliti za nekoliko nijansi, blajhanje je neizbježno, a za to ćeš svakako morati otići frizeru. Ipak, prije nego se odlučiš na posvjetljivanje kose, razmisli želiš li to doista jer blajh izuzetno oštećuje melanin kose. Naime, blajhom se trajno uništava prirodni (ili obojeni) pigment vlasi. To je vrlo agresivan tretman koji na kosu djeluje tako da ona bez pažljive njege ostaje suha, oštećena i bez zaštite, stoga i osjetljiva na bilo kakve tretmane poput sušenja ili ravnanja peglom. Iako danas frizerski saloni posvjetljuju kosu s relativno kvalitetnim proizvodima koji ne štete jako, ipak se iz kose uklanja melanin, a to mora ostaviti trag. Stoga, želiš li svjetliju kosu možda je bolje rješenje isprobati ombre tehniku s kojom možeš dobiti svijetlu nijansu bez blajhanja korijena kose. 

Prije nego odlučiš trajno promijeniti boju kose dobro se informiraj i razmisli što točno želiš. Bojenjem kose prirodnom bojom učinit ćeš joj uslugu jer ju nećeš oštetiti, a promjena će biti vidljiva. 

Možda te zanima... 4 problema kose s kojima se svi susreću - i kako ih riješiti! Eko Možda te zanima... Imate ispucane usne? Evo što to govori o vašem zdravlju Eko Možda te zanima... Koristiš li odgovarajuću masku za lice? Evo kako odabrati najbolju za svoju kožu Eko Možda te zanima... Matična mliječ - njega kože stara tisućama godina Eko Možda te zanima... Saznaj koja ti krema za ruke najbolje odgovara Eko Možda te zanima... Znaš li razliku između matične mliječi i propolisa? Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.