Eko Eko dom 16. ožujka 2018.

Test tjedna: Probali smo trik za brzo i prirodno čišćenje kamenca

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zaboravi na sredstva za čišćenje kuhala! Ovim jednostavnim trikom za koji ti treba tek čaša octa možeš zauvijek izbaciti kemijska sredstva za otapanje kamenca i zaštititi sebe i svoju obitelj od otrovnih isparavanja. Uzmi kuhalo i malo octa i krenimo.

Zdrava krava je samo za tebe usporedila koliko su učinkovita sredstva za čišćenje kuhala s najobičnijim alkoholnim octom. 

Ovo je pogotovo korisno za kućanstva koja se nalaze u gradovima s tvrdom vodom, gdje se kamenac svakim danom nakuplja bez obzira koliko ga uklanjali. 

Dok s kemijskim sredstvom postoji opasnost od otrovnih isparavanja, kod octa nema tih problema. Pored toga, bočica kemijskog sredstva koje je dostatno za dva čišćenja, puno je skuplja, skoro duplo od cijele litre alkoholnog octa kojeg možeš iskoristiti za najmanje desetak čišćenja

Limun_Ciscenje1 Možda te zanima... 8 trikova za čišćenje limunom Eko Sol_Zelena Možda te zanima... Sol - ekološki i jeftino čisti tvoj dom Eko

Postupak je jednostavan i kod jednog i kod drugog sredstva: ulije se tekućina za čišćenje (u ovom slučaju otapalo kamenca ili ocat) skupa s vodom (količina će ovisiti o tome do kud ti se sve 'uhvatio' kamenac), upali se kuhalo, no ne smiješ dopustiti da prokuha do kraja, već samo da se zagrije, i nakon toga samo ostaviš da kamenac nestane. 

Ako ti se ne da 'dežurati' oko kuhala, prije spavanja ulij čašu octa skupa s vodom i ujutro će te dočekati čisto kuhalo. Ne moraš brinuti da će ocat nešto nagristi, kao kod kemijskih sredstava. 

Također, izbjeći ćeš time i udisanje alkoholnih para dok ocat ključa. 

Nakon svega trebaš pročistiti kuhalo tako da zakuhaš nekoliko puta svježu vodu u njemu dok se ne izgubi miris octa (a vjeruj nam, on će prije nestati od smrada kemijskog sredstva).

I evo ga, tvoje kuhalo je čisto kao onog dana kad si ga izvukla iz kutije i spremno za nove pobjede. Primijetit ćeš i kako lakše 'diše', tj. radi i brže obavlja svoj posao bez napornog bijelog tereta na grijačima.

Cijeli postupak pogledaj ovdje:

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac  | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac  | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

10 najvažnijih prednosti eko sredstava za čišćenje doma

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      makan

      nastavak:kad je sva kiselina otopljena a kamenac nije -dodavati po malo kiselinu uz mješanje, kroz koju minutu sve če biti čisto- kad se ohladi kiselinu možete spremiti u pet ili hdpe bocu za ponovnu upotrebu, ja svaka 2 tjedna otapam kafe aparat - 2 puta koristim istu kiselinu a onda ju odlažem u kanister od 5 l- nakon cca1godine tih 5l kiseline ulijem u vešmašinu i stavim na kuhanje- poslije izlazi žuto-mutna tekućina iz mašine-otopljen je sav kamenac-masnoče-deterđent-eto s 20kuna sve ječisto

    • Default avatar -
      makan

      to s octom je dječja verzija čiščenja kamenca. limunska kiselina je svemirski prvak- 1kg praha košta 20kn-s tom količinom možeš 500 puta otopiti to malo kamenca koji je na slici. problem je kod kuhala sa spitalnim grijačem kad je kamenac zapečen i ocat je preslab- naliti vode da prekrije grijač - upaliti- i početi dodavati limunsku kiselinu plastičnom žlicom uz mješanje- dodavati kako se otapa, neposredno prije nego počne kuhati-isključiti -nastavak u drugom komentaru

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.