Eko 21. ožujka 2018.

U samo 10 godina gotovo istrebljena cijela vrsta bijelog nosoroga

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nosorog je vrsta koja je na rubu izumiranja, a mediji su se o ovoj temi raspisali nakon što je u ponedjeljak uginuo Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, jedne od dvije podvrste te ugrožene životinje iz porodice neparnoprstaša.

Iz zagrebačkog Zoo-a su nam više kazali o nosorogu, kojeg se razlikuje u pet vrsta. Tri žive u Aziji, a dvije na području Afrike. Sve tri azijske vrste (veliki indijski nosorog, javanski nosorog i sumatranski nosorog) na rubu su izumiranja.

U osam godina nestalo 20.000 jedinki!

Bijeli nosorog dijeli se na sjevernog bijelog i južnog bijelog nosoroga. Prema procjeni iz 31. prosinca 2010., u prirodi je obitavalo 20.170 jedinki bijelog nosoroga, 750 pod brigom čovjeka. No, zbog krivolova i gubitka staništa njihov je broj posljednjih osam godina strelovito opadao. Broj jedinki sjevernog bijelog nosoroga u travnju 2006. godine bio je oko 30, da bi do kraja godine životinjski svijet spao na tek četiri jedinke!

Kako pojašnjavaju iz zagrebačkog Zoološkog vrta, uz krivolov zbog cijenjenog roga i uništavanja staništa, otežavajuća okolnost je i spori 'sistem' razmnožavanja jer ženke spolno sazrijevaju sa 7 ili 8 godina starosti te svake dvije do tri godine kote jedno mladunče nakon 16 mjeseci gestacije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Malo je vjerojatno da će populacija biti spašena

Kažu i da je zabilježena umjetna oplodnja kod nekih vrsta nosoroga no u zadnjih 15 godina manje od 10 jedinki je uspješno okoćeno umjetnom oplodnjom zbog kompleksnog načina razmnožavanja.

"Malo je vjerojatno da će populacija u budućnosti s početno malim brojem jedinki biti uspješna u razmnožavanju ili biti održiva. Da bi populacija nosoroga bila genetički održiva potrebno je minimalno 20 jedinki koje su genetički razdvojene kako bi se izbjeglo razmnožavanje u srodstvu koje za sobom vuče abnormalnosti i sterilnost. Nažalost, malo je vjerojatno da će bijeli nosorog 'čudesno' biti spašen od izumiranja no znanja stečena o umjetnoj oplodnji primjenjiva su na druge ugrožene vrste nosoroga, primjerice Sumatranskog, čiji broj jedinki je procijenjen na samo 100 jedinki", kaže Dijana Beneta, zoologinja i kuratorica za sisavce zagrebačkog Zoo-a. 

Možda te zanima... "Ovako izgleda izumiranje" - potresna fotografija zadnjeg nosoroga ove vrste na svijetu Eko Možda te zanima... Veliki dan za slonove: Konačno se uvodi zabrana prodaja bjelokosti Eko

U Sumatran Rhino Sanctuary se nalazi 7 od 100 preostalih jedinki te se intenzivnim programom razmnožavanja u zaštićenom prirodnom okruženju okoćena dva mladunca 2012. i 2016. godine. Ukoliko se taj trend nastavi kroz stoljeće bi vjerojatno broj jedinki Sumatranskog nosoroga dosegao 2000-2500 jedinki, što je minimalno broj jedinki nosoroga za održivu populaciju, kaže Beneta. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.