Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 11. rujna 2018.

Znaš li zašto bi trebala posjetiti Risnjak, Papuk i Samoborsko gorje?

Foto: Goran Kovacic (PIXSELL)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojni problemi fizički, psihički i emocionalni, proizlaze iz našeg udaljavanja i sustavnog negiranja svoje osobne prirode, a ponovni povratak pravome sebi možda je najbolje 'odraditi' u šumi. Donosimo ti prijedloge za tri izleta uz koje ćeš okrijepiti tijelo i dušu.

 
Svake se godine uništi prosječno 13 milijuna hektara šume, što je jednako veličini Portugala. Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2, 688. 687 ha što je 47% kopnene površine. Hrvatske šume i biljni endemi dom su za 80 posto biljaka i životinja. Osim toga, samo jedno drvo kroz 150 godina proizvede čak 9.900 kg kisika. Globalno zagrijavanje, požari, prekomjerno krčenje šuma su neke od prijetnji endemskim vrstama, ali šumama općenito.

Risnjak krasi izvor rijeke Kupe i predivni vidici na Kvarnerski zaljev i Alpe

Risnjak je proglašen nacionalnim parkom 1953. godine, ime je dobio pa svojim stanovnicima- risovima. Nalazi se u Primorsko goranskoj županiji. Najviši vrh je Veli Risnjak 1528 m, a najniži je na 290 m u dolini rijeke Kupe. Nacionalni park Risnjak omiljena je destinacija za ljubitelje aktivnog odmora s više od 100 km označenih planinarskih staza. Park je stanište velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa

Za Risnjak je također specifična i nevjerojatna izmjena temperature i vremenskih uvjeta pa prije odlaska obavezno treba provjeriti vremensku prognozu. Glavni ulaz u Nacionalni park nalazi se u Bijeloj Vodici (Crni Lug), gdje se prodaju karte za ulazak u nacionalni park koji je otvoren tijekom cijele godine.
 | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Foto: Goran Kovacic (PIXSELL)

Glavne atrakcije:

  • Izvor Kupe s užom okolinom gdje se nalazi i "Rodna kuća rijeke Kupe" u Kuparima. U kući se može educirati o izvoru rijeke flori i fauni. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.
  • "Goranska kuća znanja" u Razlogama, gdje se može doznati o životu u selu i životinjskim vrstama.
  • Masiv Risnjak i Snježnik s kojih se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe.
  • Poučna staza Leska
Kako bismo učinili nešto za floru i faunu Hrvatske INA i Zdrava Krava pokrenule su projekt EKO junak, klikni i doznaj više o projektu u kojem i ti možeš dati svoj doprinos za očuvanje šuma.

Na Papuku se može uživati u stoljetnim hrastovima, šetnji, penjanju i kupanju

Zbog svojih geomorfoloških, klimatskih i vegetacijskih karakteristika Park prirode Papuk 2007. godine postao je dio europske i svjetske asocijacije geoparkova, a samim time i prvi geopark u Hrvatskoj. Stanište je brojnih životinjskih i biljnih vrsta, najviši vrhovi su Papuk s 953 metara nadmorske visine i Ivačka glava 913 m. U Parku prirode Papuk posebno su zaštićeni Stari hrastovi staništa tise. Park prirode Papuk poznat je i kao nalazište arheoloških lokaliteta i spomenika kulturno – povijesne baštine.


Pogodan je za posjet tijekom svih godišnjih doba, a ljeti je osobito atraktivan jer se unutar parka nalaze bazeni u Velikoj i Orahovačko jezero pogodno za kupanje. Glavni ulaz u Park prirode Papuk je u Velikoj gdje se kupuju ulaznice.

 | Author: Marko Mrkonjić/PIXSELL Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Glavne atrakcije:

  • Jankovac -  zaštićeni park – šuma s Grofovom poučnom stazom
  • Sekulnička planina - rezervat šumske vegetacije bukve i jele, na površini od 8 hektara.
  • Penjališta Sokoline - za sportsko penjanje
  • Termalni bazeni
  • Orahovačko jezero

Samoborsko gorje omogućuje mir i predivne šetnje kroz šumu

Samoborsko gorje je brdovito područje južno i jugozapadno od gradića Samobora. Obuhvaća Japetić (879 m) koji je i najviši vrh Samoborskog gorja, zatim Plešivicu (779 m), Oštrc (752 m) i druga niža brda. Samoborsko gorje dio je Žumberačke gore te
zbog svoje flore, faune, ali i kulturnih lokaliteta od 1999. čine Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, koji obuhvaća oko 350 kilometara četvornih.

Područje Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje nudi razne mogućnosti od šetnje, planinarenja, penjanja, biciklizma, zimskih sportova, jahanja, paraglidinga.

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Glavne atrakcije:

  • Japetić (879 m)- najviši vrh Samoborskog gorja
  • Plešivica (779 m)- izduženo brdo s izraženim glavnim grebenom, uglavnom prekrivenim gustom šumom
  • Oštrc (752 m) je vrh alpskog izgleda u središtu Samoborskoga gorja
  • Okić grad s okolicom je 1970. proglašen zaštićenim krajolikom. Stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište
Samo prošle godine u Hrvatskoj je u požarima izgorjelo šume veličine Berlina. Nadoknadi gubitak i posadi virtualno drvo u nekoliko klikova, a INA će za tebe posaditi pravu sadnicu na opožarenom području. Napravi korak dalje i ukratko napiši što si ti ikada napravio za okoliš i osiguraj si priliku da postaneš Eko junak osvojiš nagradu. Na kraju projekta INA i Zdrava Krava odabrat će Eko junaka koji će osvojiti nagradu i digitalnu Eko povelju. Podijeli ovu informaciju sa svojim prijateljima i osobama koje su svjesne koliko je ekologija bitna jer samo zajedničkim djelovanjem možemo spasiti šume. INA i Zdrava Krava u ime najbržih Eko junaka posadit će stabla.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.