Hrana Zdravi recepti 28. kolovoza 2018.

10 najboljih snackova za dijabetičare i one koji izbjegavaju šećer

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što se osoba suoči s dijagnozom dijabetesa, njezin pristup hrani, ali i načinu života se u potpunosti mijenja. Razlog je razina šećera u krvi koja može fluktuirati tijekom dana, a hrana ima važnu ulogu u tome.

Ako počneš uzimati lijekove ili inzulin za kontrolu šećera u krvi, povećavaš rizik od doživljavanja naglih promjena razine šećera. No, takve fluktuacije ne moraju imati samo dijabetičari. 

"Prevelik razmak između obroka ili odabir pogrešne kombinacije hrane mogu dovesti do pada šećera u krvi. Znakovi niskog šećera u krvi uključuju osjećaj slabosti, trzanja ili čak znojenja ", kaže Julie Stefanski edukatorica za dijabetičare i glasnogovornica Akademija prehrane i dijetetike. "Jedući nešto s ugljikohidratima podići ćeš razinu šećera u krvi, ali nećeš se riješiti tog ružnog osjećaja."

Kako odabrati kvalitetan snack? 

Imaj na umu makronutrijente. "Održavati makronutrijente u ravnoteži kako bi spriječila nisku razinu šećera puno je bolji pristup nego pokušavati dići razinu šećera kada padne", objašnjava Stefanski.

Ugljikohidrati: Tvoje tijelo brzo razgrađuje ugljikohidrate, što može povisiti šećer u krvi. Tvoji prijatelji su namirnice od cjelovitog zrna i povrće bogato vlaknima, budući da ih tvoje tijelo sporije razgrađuje. 

Proteini: Tvoje tijelo polako probavlja proteine, što znači da ćeš se dulje osjećati sitom. Jedi najmanje 7 grama po obroku. 

Masnoće: Izbjegavaj prerađenu hranu koja je obično puna zasićenih masti. Ako uključiš masnoće u svoj snack, pazi na kalorije. 

10 najboljih snackova za dijabetičare

Grčki jogurt nudi uravnotežen snack koji pomaže u očuvanju stabilnosti šećera u krvi, kaže Stefanski. "Ako se odlučiš za punomasni, promatraj količinu", kaže Stefanski, koja preporučuje da ga ograničiš na 1/2 do 1 šalice, ovisno o količini kalorija koje unosiš. "Izaberi grčki jogurt i dodaj 1/4 čašu bobičastog voća i tekuću steviju, ako želiš slađi okus. Dodaj chia sjemenke ili sjemenke lana umjesto pahuljica."

Tvrdo kuhana jaja su odličan izvor bjelančevina. Također, ovo je opcija bez ugljikohidrata, tako da ih možeš odabrati ako si gladna između obroka, a razina šećera u krvi viša je od željene."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zrnati sir s rajčicom je snack koji ti može dati osjećaj sitosti ako nekoliko sati nisi uspjela jesti. Pola šalice svježeg sira s cijelom rajčicom su zdrava doza proteina, masti i kalcija. "Budući da ima malo ugljikohidrata, neće povećati razinu šećera u krvi", kaže ona. Štoviše, rajčica sadrži likopen, fitonutrijent koji sprječava bolesti, koji daje crvenoj rajčici živopisni crveni pigment.

Povrće s umakom je nepogrešiv odabir, teško je pogriješiti s povrćem, ali nakon nekog vremena potreban ti je drugačiji okus, a to možeš postići tako da često mijenjaš povrće od kojeg praviš umak. "Umjesto da se uvijek biraš primjerice humus ili  jogurt, odluči se za nekakvu drugu vrstu kao što su sirove tikvice, krastavci, rotkvica, gljive, koromač ili paprike", sugerira Stefanski. Trebaš malo više okusa? Uparite svoje favorite s nekim umakom pogodnim za dijabetičare, kao što su guacamole, humus ili umak od graha. 

Možda te zanima... 5 jesenskih snackova za lakše mršavljenje Dijeta Možda te zanima... Visokoproteinski snackovi koji će te držati sitom do večere Dijeta

Crne masline su odličan izbor,ako želiš ukusnu i zdravu hranu. "Dok se masline često kritiziraju zbog visokog sadržaja natrija, visok sadržaj masnoća tih plodova dolazi od nezasićenih masti, glavne karakteristike mediteranske prehrane", kaže Stefanski. Budući da je već unaprijed zapakiran, možeš lako pratiti veličinu obroka. 

Kisela hrana kao što su kiseli krastavci odličan su izbor ako imaš želju za slanim. Zahvaljujući koncentraciji probiotika (dobre vrste bakterija), popravit ćeš zdravlje crijeva. "Količina ugljikohidrata kod ukiseljene mrkve, kiselog kupusa, cvjetače ili tradicionalnih kiselih maslina može biti prilično nizak, pokušaj ih ne jesti svakodnevno ako ti je liječnik preporučio ograničavanje soli", kaže Stefanski.

Chia sjemenke su sitne, ali su pune vlakana, pa čak i proteina. Stefanski ih preporučuje kao snack chia puding. Zadovoljavajuće hranjive tvari u kombinaciji s gustom, želatinoznom teksturom dat će ti osjećaj sitosti. Pokušaj ovo: Izlij nekoliko žlica chia sjemenki u 1/2 šalice konzerviranog kokosovog mlijeka i pustite da se zgusne za otprilike 20 minuta (napravi ovo noć prije, ako nemaš vremena čekati jutro!). Pospi ih s nekoliko bobica ili zasladi stevijom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Orašasti plodovi su odličan izbor za svakog kao brzi snack. Zbog svog udjela izazivaju dulji osjećaj sitosti i tako mogu pomoći održavati razinu šećera u krvi. 

Kokice su jedna od omiljenih grickalica i za one koji ne paze na kalorije i šećere. "Iako je kukuruz popularan kao zalogaj od povrća, to je zapravo zrno", objašnjava Stefanski. Tri šalice sadrže otprilike samo 100 kalorija i gotovo 4 grama vlakna, ali pazi na količinu maslaca i soli. 

Mala jabuka s maslacem od kikirikija je dopuštena i za one koji boluju od dijabetesa. Jabuke su bogate vlaknima (ne guli koru), imaju malo kalorija i bogate su flavonoidima. Maslac od kikirikija nudi proteine i zdrave masnoće, ali ipak se zadrži na jednoj čajnoj žličici. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.