Hrana 16. travnja 2024.

9 vege namirnica koje imaju više proteina od jaja

Foto: shutterstock Tofu je izvrstan izvor proteina i sadrži svih devet aminokiselina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jaja su zdrava, odličan su izvor bjelančevina (jedno jaje sadrži oko 6 g proteina), jeftina su, ali ako ih jedete svaki dan normalno je da vam dosade. Zato donosimo popis namirnica kojima ih možete povremeno zamijeniti.

Grčki jogurt - sadrži 10 g proteina na 100 g. Ako vam treba nešto za oporavak mišića odaberite grčki jogurt, ukusan je, jednostavan za konzumaciju i pun proteina.

Bučine sjemenke - sadrže oko 10 g proteina na količinu od 1/4 šalice. Poznate su po tome što sadrže puno magnezija, a manje su poznate kao bogat izvor bjelančevina. Dobar način da obogatite svoj ručak proteinima je da ih dodate na salatu.

Slanutak - sadrži 19 g proteina na 100 g. Slanutak sadrži željezo, kalcij, magnezij, mangan, cink, vitamin K koji su važni za zdravlje i čvrstoću kostiju.

Tofu - ovisno o proizvođaču sadrži od 9 g do 20 g proteina na 100 g. Tofu sadrži svih osam važnih esencijalnih aminokiselina i idealna je namirnica za konzumaciju u svako doba dana. Sadrži i magnezij, bakar, cink i vitamin B1.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bademi - sadrže 21 g proteina na 100 g. Bademi su visokoproteinska namirnica i izvrstan izbor za snack jer su bogati vitaminom E, bakrom i magnezijem.

Grašak - sadrži 5 g proteina na 100 g. Sadrži željezo, vitamin B1 i B6, vitamin C, vitamin K.

Zob - sadrži oko 7 g proteina na 100 g. Istina je da zob pretežno sadrži ugljikohidrate, ali nije zanemariva niti količina proteina, a osim toga dio tih ugljikohidrata otpada na vlakna koja su neophodna za zdravu probavu. Zob sadrži i vitamine, minerala i antioksidanse.

Sejtan - sadrži 75 g proteina na 100 g. Sjajan je izvor proteina, pogotovo za vegane i vegetarijance, a dobiva se od glutena pšenice, tako da nije primjeren za osobe osjetljive na gluten.

Zrnati sir - sadrži oko 11 g proteina na 100 g. Sadrži nezasićenu masnu kiselinu poznatu kao transpalmitoleinska kiselina. Ako osoba ima veću razinu ove kiselina u krvotoku, ima tri puta manje šanse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazala je studija na Harvardu.

Možda te zanima... 20 biljnih namirnica koje sadrže najviše proteina Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.