Hrana Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 23. kolovoza 2016.

4 tjedna bez bijelog šećera poboljšava zdravlje i pamćenje

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema planu koji je osmislila britanska liječnica dr. Brooke Alpert, utemeljenom na kliničkim istraživanjima, detoks dijeta tijekom koje se organizam oslobađa šećera te navikava na novu vrstu prehrane traje 30 dana.

Prva tri dana dijete su posebno važna jer se tijekom tog razdoblja u potpunosti mijenjanju prehrambene navike i izbacuje šećer. 

Pogodnosti prestanka konzumacije šećera

Studije koje su pratile ispitanike koji su provodili ovu dijetu pokazale su da je većina uspješno skinula barem nekoliko kilograma i osjećala se poletnije. Nakon prvih deset dana više nisu osjećali neodoljivu potrebu za slatkim. No prava korist za ukupno zdravlje postiže se tek, ako i nakon četiri tjedna nastaviš izbjegavati industrijski proizvedene ili prerađene namirnice i pridržavate se plana prehrane s namirnicama bez dodanog šećera.

Koje sve namirnice sadrže šećer?

Važno je znati da se šećer nalazi u svim gaziranim napicima, sokovima, keksima i drugim slatkišima, konzerviranoj hrani, kruhu, pivu, cigaretama, majonezi i različitim preljevima, kečapu, dimljenoj šunci, suhomesnatim proizvodima, gotovim juhama, čipsu od krumpira, instant čajevima i instant kavi. Gotovo da je beskonačna lista namirnica koje sadrže bijeli šećer.

Šećer utječe na ponašanje i pamćenje

Klinička studija na adolescentima pokazala je da oni koji u svojoj prehrani imaju visoku količinu namirnica koje sadrže šećer vrlo često pokazuju sljedeće oblike ponašanja: iritabilnost, promjene u raspoloženju, nestrpljivost, umor, depresiju, nesanicu te bolove u abdomenu. (Schoenthaler,1982.) Povezivanje konzumiranja šećera s poremećajima u ponašanju dokazano je u istraživanjima o utjecaju konzumiranja saharoze na predškolsku djecu, naveo je Goldman. Stoga prehrana u kojoj nije sadržan bijeli šećer pozitivno utječe na koncentraciju i mentalne aktivnosti, kako kod djece, tako i kod odraslih.

 "Naši rezultati pokazuju da ono što jedemo utječe na to kako mislimo. Dugoročnim konzumiranjem hrane bogate fruktoznim šećerima, mozak lagano počinje gubiti sposobnost za učenje i pamćenje. Ipak, uzimanjem omega-3 masnih kiselina moguće je ublažiti štetu", naveo je profesor Fernando Gomez Pinilja.

Dugoročni pozitivan učinak nekonzumacije šećera na zdravlje

Osim na pormećaje u pažnji, konzumacija šećera utječe i na pojavu akni i prištića, krvarenje iz desni, učestale prehlade, glavobolje i migrene, dijabetes, depresiju, astmu, alergije, čir na želucu, menstrualne probleme, grčeve i slično. Navedeni zdravstveni problemi mogu se smanjiti ili potpuno nestati prestankom konzumiranja šećera i proizvoda koji ga sadrže. Istraživanje provedeno na 100 žena (objavljeno u Journal of Reproductive Medicine, 1984.) pokazuje da je unošenje šećera, mliječnih proizvoda i umjetnih zaslađivača povezano s pojavom Candida vulvovaginitis. Nakon prehrane koja je isključila sve navedene namirnice 90 posto pacijentica nisu više imale simptome ove gljivične infekcije. 

Kala vodu s okusom možeš konzumirati bez straha od ovih zdravstvenih problema jer Kala ne sadrži bijeli šećer. Stoga možeš uz nju bezbrižno i dalje sljediti svoje zdrave navike

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.