Hrana Zdravi recepti 23. listopada 2017.

5 brzih, jednostavnih i moćnih doručaka za bicikliste rekreativce

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uspjela si! Digla si se u cik zore, imaš još 2 sata do posla i u punoj si spremi sjesti na bicikl i danas početi s malo drugačijim treningom, u prirodi, sa svojim dvokotačnim prijateljem. Kako za svaki trening treba energije, donosimo ti brze i jednostavne doručke za-prije-bicikliranja!

Vožnja biciklom prije cjelodnevne vožnje u radnoj stolici može spasiti tvoja leđa, držanje i zamijeniti dosadne treninge u teretani ili doma (pogotovo ako više preferiraš rekreaciju u prirodi). 

Da bi imala dovoljno energije za odraditi ovaj trening punom parom, moraš nešto 'ubaciti u kljun' prije nego počneš pedalirati.

Kako su jutra uvijek problematična što se tiče vremena (jer ga nikada nema dovoljno), ove doručke možeš prirediti i noć prije, a ujutro će ti oduzeti tek par sekundi da ga dovršiš. 

Trcanje_3 Možda te zanima... Koliko kalorija trošiš trčanjem, a koliko vožnjom bicikla? Fitness

Chia puding

Chia sjemenke ujutro djeluju na tvoj organizam poput energetske bombice. One će ti pomoći osjećati se sitom, a da se pritom ne prejedeš. Pune su omega-3 masnih kiselina te proteina i minerala.

Za savršen energični doručak pripremi ih u obliku pudinga. 

Sastojci:

  • 1 šalica bademovog mlijeka 
  • 3 - 4 žlice chia sjemenki 
  • 1 žličica vanilije
  • 1 - 2 žlice meda

Priprema:

Pomiješaj sve sastojke u staklenci, pokrij, protresi i ostavi u hladnjaku preko noći. Ujutro mu možeš dodati voće, orašide, začine, zaslađivače, a mlijeko možeš zamijeniti nekom drugom tekućinom poput kokosovog mlijeka ili kave.

Mango s kokosom

Sušeni mango možeš pronaći bilo gdje, ili samog ili u kombinaciji s nekim drugim sušenim voćem. Ovisi gdje (i ako) ga kupuješ, on može biti manje ili više slađi, no razina prirodnog šećera u njemu nikada ne prelazi neku razinu koja bi ti odmogla u dijeti. 

Kako bi ga malo 'začinila', ovo vlaknima bogato voće pospi s malo otopljenog kokosovog maslaca (to može biti i kokosova mast ili ulje) i tvoj doručak je gotov!

Integralni tost s avokadom

Ovo je izuzetno kremast i ukusan doručak, a k tome je pun zdravih masti i kalija iz avokada te korisnih ugljikohidrata iz kruha koji su zaduženi za energetski boost.

Pobrini se da taj kruh bude od fermentiranog, kiselog tijesta, sa što manje (ako je ikako moguće, bez) aditiva, prije nego ga ubaciš u toster i razmažeš avokado po njemu. On kao takav lako pada na želudac, što je ključno za uspješno bavljenje rekreacijom nakon jela.

Za ovaj recept bit će ti dovoljno po četvrtina avokada na dvije šnite tosta, malo soli i to je to!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Batat s tahinijem

Ok, vjerujemo da si na ovaj batat podigla obrvu i pomislila si 'kako i zašto da pripremam batat ujutro, još uz ovu tahini pastu?!', no što ako ti kažemo da si sa samo jednom pripremom ovog batata osigurana do kraja tjedna. 

Ubaci par batata u vrećicu za mikrovalnu (dobro pročitaj na uputstvima podnosi li toplinu da ne bi bilo neželjenih katastrofa po kuhinji), pričekaj da omekša i stavi ih u hladnjak kako bi održala zalihu do kraja tjedna. 

Jedan batat ima tek nešto više od 100 kalorija, a pun je kalija i drugih vitamina, minerala, antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala u tvome organizmu, kao i proteina i ugljikohidrata. 

Nadjeni ga u kaši s malo tahinija, koji možeš kupiti, ali i sama napraviti, soli, i po želji - javorovog sirupa. Ostatak baci u hladnjak i probaj neku drugu kombinaciju s njima drugi dan. 

Vožnja_Bicikla_1450X300_1 Možda te zanima... Kako sam izgubila 35 kilograma unosom masti i vožnjom bicikla! Dijeta

Brzi smoothie s bobičastim voćem 

Za one koji vole popiti svoj doručak, tu je uvijek smoothie. Iako su obično puni voća, mlijeka i jogurta, ako se pretjera s količinom sastojaka, oni mogu biti opasni za tvoju dijetu jer su puni kalorija i voćnog šećera. 

No, s malo zamrznutog voća (šumskog, borovnice, kupine...) možeš napraviti svoju jutarnju dozu bez straha od kilograma (pogotovo jer ćeš većinu potrošiti na biciklu).

Sastojci:

za 4 porcije
  • 1 i 1/2 banana, oguljena i zamrznuta
  • 1/2 šalice zamrznutih malina
  • 1/2 šalice zamrznutih borovnica
  • 1 šalica zamrznutih jagoda
  • 1/2 šalice nemasnog mlijeka (ili bademovog, zobenog, sojinog)
  • 1/4 šalice nemasnog grčkog jogurta
  • 2 žlice meda

Priprema:

Ubaci sve sastojke u blender i blendaj dok smjesa ne postane glatka i jednolična.
Kombiniraj zamrznuto voće po želji, no samo pazi na omjere!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.