Hrana Hrana kao lijek 29. rujna 2018.

Kesteni: 5 jako dobrih razloga zašto bi trebala 'navaliti' na njih ove jeseni

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doba je godine kada uživamo u kestenima. Ne samo da su ukusni, već su i korisni za zdravlje. Koji su aduti kestena pročitaj u nastavku.

Ne sadrže gluten: Oni koji pate od celijakije ili smatraju da im gluten pravi probleme, u kestenima smiju uživati bez bojazni. Kesteni su i čest sastojak bezglutenskih proizvoda.

Kesteni sadrže vitamin C: U 100 g pečenih kestena može se naći čak 26 mg vitamina C što je vrlo impresivno.

Održavaju stabilnu razinu energije: Istina je da su kesteni bogati ugljikohidratima, međutim, radi se o složenim ugljikohidratima koji se sporije razgrađuju od onih jednostavnih. Osim toga, 100 g kestena sadrži i 5 g prehrambenih vlakana zbog čega kesteni ne podižu razinu glukoze u krvi prebrzo.

Pitau Možda te zanima... Slatko slana pita s kestenom Hrana Pire2 Možda te zanima... Biskvit s kestenima i javorovim sirupom Hrana

Kesteni i kolesterol: Upravo zbog udjela vlakana kesteni su poželjna namirnica u prehrani osoba s povišenim kolesterolom u krvi.

Kesteni su dobar izvor folata: Čak 70 mg folata sadrži 100 g pečenih kestena. Folat pripada vitaminima B skupine, a dobar je za imunitet te je važan za žene u reproduktivnoj fazi života. Stoga ove jeseni navali na kestene, ali imaj na umu da 100 g kestena sadrži oko 250 kalorija.  

7 razloga zašto piti sok od đumbira svako jutro!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.