Hrana Hrana kao lijek 16. ožujka 2019.

5 prirodnih načina kako možeš ukloniti umor bez da piješ 3 kave dnevno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada dođe do širenja krvnih žila, tad se pogoršavaju simptomi niskoga krvnog tlaka. To su vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (ili “preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojna i blijeda koža, pa i nesvjestica.

No u većini slučajeva niski tlak koji se javlja kod mladih i zdravih ljudi, te uzrokuje umor, i nije nešto što treba zabrinjavati ako nije posljedica određene bolesti ili lijekova, te je najčešće dovoljno da se pacijent pridržava određenih mjera, kaže dr. Tanja Pekez-Pavliško, liječnica obiteljske medicine.

Tlakomjer-Uspr Možda te zanima... Namirnice koje reguliraju krvni tlak Hrana

Prepoznaš li se u navedenim simptomima, ovo su neki od prirodnih načina na koje si možeš pomoći kod niskog krvnog tlaka. 

Uravnoteži obroke, odnosno kloni se dijeta i prejedanja

Nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćeš se osjećati još umornijom i nedostajat će ti energije za normalno funkcioniranje, pa je važno prehranu organizirati kroz više manjih obroka tijekom dana.

Jedi više juha i dodaj malo soli u hranu (ali umjereno!) kako bi potaknula žeđ 

Pij više tekućine i jedi voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje – to će regulirati cirkulaciju i ublažiti probleme.

Pojačaj unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine

Naročito je važan B12 vitamin, te vitamin C, kalcij, željezo i bjelančevine. Preporučuju se zeleno lisnato povrće, naranče, banane, brokula, grah, suncokret, pšenične klice, cikla, celer, krumpir i suho voće.

Budi aktivnija 

Vježbanje može pomoći da dovedeš tlak u ravnotežu, no nemoj s tim započeti naglo, da ne izazoveš suprotni efekt. Preporučuju se vježbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umjerene vožnje biciklom i rolanja.

Izbjegavaj duga tuširanja toplom vodom

Znamo da je ovo vrlo teško, pogotovo u ovo doba godine, ali probaj se kratko tuširati jako toplom vodom pa zadnju minutu se isprati hladnijom, kako bi poboljšala cirkulaciju

Tlakomjer2 Možda te zanima... Top pet savjeta za prevenciju i regulaciju visokog krvnog tlaka Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.