Hrana Hrana kao lijek 19. prosinca 2016.

5 razloga zbog kojih bi trebala čips zamijeniti sjemenkama

Bučine sjemenke
Foto: Thinkstock Već i male količine pojedenih sjemenki tvojem tijelu osiguravaju značajne količine zdravih masti, magnezija i cinka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sjemenke bundeve već se tisućama godinama koriste u prehrani, a veoma su bogat izvor vitamina. Osim toga, znanost je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste kako duže stoje, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi.

Donosimo ti još nekoliko razloga zašto bi ove ukusne grickalice trebale postati sastavni dio tvoje prehrane, a ujedno odlična zamjena za čips.  

Sjemenkama do zdravog srca

Četvrtina šalice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za zdravlje srca. Također, pomaže u kontroli krvnog tlaka.

Poboljšava imunološki sustav

Osim što obiluju magnezijem, sjemenke bundeve bogate su i cinkom, što pomaže pri regulaciji imunološkog sustava, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i kronični umor i depresiju.

Napitak uz koji će tvoj imunitet uspješno odolijevati izazovima

Održava zdravlje prostate

Još od davnina poznato je da su sjemenke bundeve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bundevino ulje i sjemenke, zbog visokog sadržaja cinka, mogu biti posebno korisne za zdravlje muškaraca, pa se često koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom kao što su povećana prostata i hiperplazija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Smanjuju rizik od dijabetesa

Prema istraživanjima, sjemenke bundeve pomažu kod reguliranja inzulina, i time sprječavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

Kada jesti koju hranu kako bi uspješno kontrolirali inzulin?

Pomažu kod nesanice

Unos bundevinih sjemenki nekoliko sati prije spavanja, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.