Hrana Hrana kao lijek 02. veljače 2018.

6 namirnica koje ne bi trebala jesti ako patiš od konstipacije

Foto: Guliver/Shutterstock Dijeta koju liječnici i nutricionisti preporučuju osobama s akutnim probavnim tegobama na engleskom jeziku zove se BRAT prema početnim slovima namirnica koje uključuje: bananas (banane), white rice (bijela riža), applesauce (umak od jabuke), and white toast (bijeli tost)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zatvor ili opstipacija je izostanak spontanog pražnjenja crijeva, a konstipacija je otežano pražnjenje oskudne tvrde stolice, najčešće manje od tri puta tjedno u periodu dužem od 12 tjedana.

Najvažnija stvar koju treba učiniti da bi se izbjegla konstipacija jest jesti uravnoteženu i raznovrsnu prehranu, kaže Leslie Bonci, nutricionist. "Moramo razmišljati što se dešava s našim crijevima jer ako tamo stvari ne 'štimaju' ni mi se nećemo osjećati dobro", kaže Bonci.

Vlakna su pouzdan način da se "stvari" kreću, ali važno je unositi i dovoljnu količinu ugljikohidrata koji na sebe vežu vodu i čine stolicu mekšom, kaže Bonci i napominje da je vrlo bitno unositi dovoljnu količinu tekućine. "Ako netko jede puno hrane bogate vlaknima i ne konzumira tekućinu, to može pogoršati situaciju", upozorava Bonci

Mliječni proizvodi - mogu pogoršati stanje samo kod osoba koja imaju intoleranciju na laktozu. Bonci naglašava: "Ideja da mliječni proizvodi izazivaju konstipaciju su urbana legenda. Samo osobe čija tijela ne mogu preraditi šećer iz mliječnih proizvoda mogu dobiti konstipaciju ili proljev nakon njihove konzumacije. Ipak, oko 65 posto ljudi ima poteškoća s probavljanjem laktoze nakon djetinjstva, prema Nacionalnoj knjižnici za medicinu Sjedinjenih Država."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pržena hrana - Bonci kaže da se masti dulje probavljaju za razliku od voća i povrća, stoga ako imaš probavne tegobe radije izbjegavaj hranu prženu u dubokom ulju ili na maslacu.

Probava_1 Možda te zanima... Evo što sve možeš učiniti kako bi tvoja probava bila besprijekorna Zdravlje Wc-Usp Možda te zanima... Probava - koliko često je normalno? Zdravlje

Bijelo brašno - ne sadrži dovoljnu količinu vlakana, stoga Bonci savjetuje onima koji nisu navikli da se se postupno prebace na integralno brašno.

Čaj - ovo bi moglo iznenaditi, ali Bonci ne preporučuje konzumaciju čaja osobama koje pate od zatvora. "Iako biljni čajevi vjerojatno neće imati negativan učinak, crne čajeve budući da sadrže tanine treba izbjegavati. Čaj sadrži i kofein i dok on u malim količinama može djelovati poticajno na probavu, veće količine mogu uzrokovati dehidraciju", objasnio je. 

Banane - su bogate vlaknima i ugljikohidratima i ako se smatraju zdravima kada su nezrele mogu uzrokovati zatvor te ih treba izbjegavati.

Riža - bijela riža se dulje zadržava u probavnom traktu, tako da je svakako bolji izbor smeđa riža, ali za one koji pate od proljeva bijela riža je spas.

Zdravo voće koje uzrokuje zatvor

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.