Hrana Hrana kao lijek 13. prosinca 2016.

7 ljekovitih recepata s lukom: prirodno izliječi bol u uhu i riješi se kandide

Crveni_Luk
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljekoviti oblozi, sirupi i kapi od luka u narodnoj se medicini koriste od najstarijih vremena. No i suvremena znanost ističe njihovu učinkovitost. Donosimo ti sedam ljekovitih recepata s lukom!

7 ljekovitih recepata:

Bolovi u uhu: Narežite pola glavice luka, kratko zagrijte na tavi te stavite u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnite da čarapa bude vlažna. Ovaj oblog stavite na uho te učvrstite zavojem ili kapom. Prikladan je i za djecu. 

Peludne alergije: Ne bacajte ljuske luka - one su bogate kvercetinom, koji smanjuje upale i ublažava simptome alergija. Ljuske luka (najbolje ljubičastog) posušite, usitnite i pripremite kao čaj - prelijte vrućom vodom, ostavite 10 minuta i procijedite. Pijte 2-3 šalice na dan. 

Kandida: Budući da je crni češnjak toliko moćan, savršena je hrana za borbu protiv kroničnih bolesti. Slobodni radikali oštećuju stanice, što može dovesti do bolesti srca, Alzheimerove bolesti, problema s cirkulacijom, reumatoidnog artritisa i drugih kroničnih bolesti.  Osobito je preporučljiv oboljelima od kandide, koji bi češnjak trebali jesti što više.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kura za vitalnost: Kod opće slabosti organizma iskušajte kuru lukom. Tijekom 40 dana svakodnevno na prazan želudac treba pojesti veću glavicu luka s crnim kruhom. To bi trebalo pomoći kod kašlja, bolova, teške stolice, umora, bljedila i drugih tegoba. 

Nesanica: Kako biste pripremili napitak za lakši san, žličicu svježe iscijeđenog soka od luka umiješajte u mlako mlijeko i popijte prije spavanja. Želite li ugodniji okus, možete mlijeku dodati med.

Olakšavanje artritisa: Ayurveda, indijska alternativna medicina, preporučuje luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok od luka umiješajte u sezamovo ulje i time tretirajte bolesna područja. 

Kura za vitalnost: Kod opće slabosti organizma iskušajte kuru lukom. Tijekom 40 dana svakodnevno na prazan želudac treba pojesti veću glavicu luka s crnim kruhom. To bi trebalo pomoći kod kašlja, bolova, teške stolice, umora, bljedila i drugih tegoba. Trebaš li se bojati žute i crne stolice?

Još recepata s lukom i način pripreme pročitaj na 24sata.hr!

Saznaj više o ljekovitih svojstvima češnjaka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.