Hrana Analizirali smo 03. siječnja 2017.

7 metoda uz koje možeš sama otkriti je li med prirodan

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zimi, naročito u sezoni prehlade i gripe, preporučuje se zaslađivanje biljnih čajeva medom. Naime, fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka potiču uporabom meda. Nažalost, tržište je preplavljeno lažnim medom, koji se radi od šećernog ili kukuruznog sirupa, aditiva i boja.

Kako otkriti je li med prirodan ili umjetni?

  • Protrljaj malo meda između kažiprsta i palca, pa ako se prsti lijepe, znači da med sadrži šećer ili neke druge umjetne zaslađivače. Prirodni med nije ljepljiv.  
  • Stavi nekoliko kapi meda na papir ili papirnatu maramicu. Pravom medu trebat će dosta vremena da prodre kroz papir jer ne sadrži vodu.
  • Napuni čašu vodom i dodaj žličicu meda. Prirodni med past će na dno i ostati kompaktan, dok će se umjetni odmah početi otapati.
  • Namaži med na komad kruha. Prirodni med stvrdnut će kruh za nekoliko minuta, dok će ga umjetni namočiti zbog vode koju sadrži. 
  • Prije nego što progutaš pravi med, osjetit ćeš bockanje u ustima, koje će izostati ako je u pitanju umjetni. 
  • Pravi med će se s vremenom kristalizirati, dok će umjetni ostati gladak.
  • Vrh šibice umoči u med i pokušaj je zapaliti. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od umjetnog koji sadrži vodu.

Koji je najbolji med protiv kašlja i gripe, a koji protiv želučane kiseline?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako se med pravilno konzumira?

Važno je znati da med ne treba uzimati iz žličice, jer kod osjetljivih osoba može izazvati grčeve i peckanje u želucu. Najbolje je otopiti ga u čaši mlake vode ili čaju i popiti. Ako ipak odlučiš uzimati ga žličicom, neka bude drvena ili pak plastična, i obavezno ga sisaj kao bombon prije nego što ga progutaš. Nakon toga popij nekoliko gutljaja mlake vode. Ako ga stavljaš u čaj, vodi računa o tome da napitak ne bude suviše vruć jer će u tom slučaju med izgubiti ljekovitost. Svaki kristalizirani med može se vratiti u tekuće stanje zagrijavanjem, odnosno stavljanjem tegle u posudu s toplom vodom čija temperatura ne smije prelaziti 55*C. 

Recepti s medom i cimetom protiv ispadanja kose i za mršavljenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.