Hrana Hrana kao lijek 22. srpnja 2016.

9 supermoćnih 'ratnika' koji tjeraju stres

Čokoladica
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Redovita prehrana i konzumiranje određenih namirnica može ti pomoću u borbi protiv svakodnevnog stresa. Svjesni smo činjenice da je stres glavni neprijatelj dobrog zdravlja, ali većina nas samo prihvaća njegovo postojanje bez da uloži imalo truda suočiti se s njim

Postoji mnogo načina kako smanjiti stres, a jedan od najvažnijih je prehrana. Donosimo ti popis namirnica čijom redovitom konzumacijom možeš smanjiti stres i unaprijediti svoje zdravlje.

Celer

Postoje brojne blagodati konzumiranja celera. Istraživanja pokazuju da konzumiranje 4 stabljike celera dnevno može sniziti razinu krvog tlaka koji je jedan od prvih simptoma stresa.

Češnjak

Ova namirnica se već tisućama godina koristi zbog svojih antibakterijskih i antiviralnih svojstava. Također, pokazuje i svojstva antidepresiva. Zbog navedenih svojstava pomoći će u smanjenju upale i održavanju normalne razine šećera u krvi, utjecati na cirkulaciju krvi, te stimulirati detoksikaciju organizma.

Med-Češnjak | Author: Foto: Shutterstock Foto: Foto: Shutterstock

Lisnato povrće

Lisnato povrće, poput kelja, kupusa, kineskog kupusa, cvjetače, brokule i hrena, prirodno sadrži spojeve sa sumporom koji stimuliranju enzime važne u borbi protiv širenja karcinogenih stanica.

Masna riba

Masna riba poput skuše, lososa , tune i sardine bogata je omega – 3 masnim kiselinama, magnezijem i cinkom koji imaju blagotvorni utjecaj na funkciju mozga, zdravlje srca te, također, smanjuju stres.

Kamilica

Svima je poznato da čaj od kamilice pomaže kod nesanice, nervoze i problema sa želucem. Kamilica, također, povećava razine hipurinske kiseline i sprječava infekcije.

Čokolada

Prije nego li su Europljani počeli dodavati šećer u čokoladu, Asteci su zagovarali konzumaciju gorke čokolade zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Istraživanja pokazuju da 40g tamne čokoloda dnevno pomaže nositi se sa stresom utječući na oslobađanje hormona beta-endorfina, poznatog kao hormon sreće.

Orasi

Orasi su bogati vitaminima B-skupine, cinkom, magnezijem i omega – 3 masnim kiselinama koje naš ogranizam više iskorištava u stresnim situacijama.

Orahjpg | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je glavni sastojak mediteranske prehrane. Dokazano je da pomaže u prevenciji depresije i kod upalnih stanja. Postoje i određeni dokazi da maslinovo ulje štiti od oksidativnog stresa koji je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti.

Bobičasto voće

Bobice su bogate antioksidansima koji pomažu cirkulaciji krvi, funkcijama mozga i preveniraju prerano starenje kože, često uzrokovane kroničnim stresom. Bobičasto voće sadrži i jednu vrstu kiseline koja pomaže u izbacivanju toksina iz tijela te regulira razinu kolesterola i hormona u žena.

Maslinovo ulje potvrđeno je kao lijek za...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.