Hrana Hrana kao lijek 31. prosinca 2018.

Ako pretjeraš s alkoholom ili lošom hranom pomozi jetri kurkumom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretjeraš li s unosom alkohola ili općenito štetnih namirnica, jetra je preopterećena i nije u stanju sve preraditi, a pritom se povećava količina adrenalina koja se zadržava u organizmu, što rezultira uznemirenošću i hiperaktivnošću.

Kurkuma je začin jarko žute boje, potiče iz obitelji đumbira, a poznata je i kao dobar čistač jetre. Uzgaja se u Indoneziji, Kini, Indiji i drugim tropskim krajevima te se često koristi kao anti-upalni agens za liječenje različitih bolesti. Ona smanjuje nabrekle jetrene kanale, tako da može biti korisna za liječenje stanja kao što su hepatitis, ciroza i žutica. Sadrži također važne vitamine i minerale, kao što su željezo, mangan, kalij, vitamin B6 i vitamin C.

Poboljšava rad mozga i srca

Aktivni sastojak kurkume - kurkumin, prirodni žuti pigment, ima pozitivno djelovanje na organizam, poboljšava rad mozga i srca, ali je i snažan blokator stanica raka. Istraživanja su pokazala da kurkumin na rak djeluje poput pametnih lijekova - kancerogene stanice uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. Također je poznat po vrlo moćnim antioksidativnim i antibakterijskim svojstvima.

Pet nevjerojatnih učinaka koje kurkuma ima na ljude

Prema kliničkim ispitivanjima, može pomoći u liječenju raka prostate, dojke, maternice, debelog crijeva, jetre, pluća, kože ili pretkancerogenih stanja kože. Poboljšava rad imunološkog sustava tako što štiti imunološke stanice od njihovih vlastitih otrova (prooksidansa) koji se koriste za ubijanje stanica raka. Kurkumu možeš uzimati tako da jednu čajnu žličicu praha umiješaš u jednoj čaši vode, soka ili smoothieja.

Kurkuma_5 Možda te zanima... Kurkuma za ujednačen ten bez mrlja Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.