Hrana 19. lipnja 2017.

Benefiti kokosova ulja su samo mit, štetno je koliko i masnoće iz mesa?

Kokosovo_Ulje-Žlica
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Američki savez za zdravlje srca nedavno je donio konačnu presudu kokosovom ulju i ona glasi - nezdravo! Čini se da je sve ono u što smo dosada vjerovali o ovoj namirnici samo mit.

Poput maslaca ili masnoća koje se nalaze u životinjskom mesu, kokosovo ulje puno je zasićenih masnoća, a upravo njih Savez krivi za veliki dio srčanih oboljenja. Samim time predlažu smanjenje unosa takvih namirnica, pa tako i do sada omiljene supernamirnice - kokosova ulja.

Na očitovanje ih je potaknula činjenica da 72% Amerikanaca i 37% američkih nutricionista smatra kokosovo ulje zdravom namirnicom"Ta tvrdnja je potpuno neutemeljena i pokušavamo saznati kako je do nje uopće i došlo", izjavio je dr. med. Franck Sacks za Health.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Rizik kardiovaskularnih bolesti manji za 30%

Svoje tvrdnje Savez podupire činjenicom da samo zamjenom zasićenih masnoća za nezasićene masnoće iz biljnih ulja smanjujemo rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja za 30%. Nezasićene masnoće možeš pronaći u namirnicama poput orašastih plodova, sjemenki, ribe, avokada i maslinova ulja.

Često uzimanje ibuprofena povećava rizik srčanog udara

Savez je također citirao rezultate 7 studija u kojima je potvrđeno da kokosovo ulje podiže razinu kolesterola koliko i maslac, masnoće životinjskog porijekla i palmino ulje.

Na kraju preostaje zaključiti da maslinovo ulje još uvijek nije svrgnuto s trona najzdravije masnoće.

9 prirodnih načina na koje ćeš smanjiti visok tlak

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Niki

      Ne slazem se ..kokosovo ulje jako je zdravo ,zbog svog kemijskog sastava..ako ne mozete izlijeciti hemeroide..pokusajte ih namazati s kokosovim uljem,u cvrstom stanju kokosovo ulje je mast od koje mozete formirati cepice i na taj nacin lijeciti unutarnje hemeroide..isto tako kazu da kokosovo ulje u 24 h ubija stanice raka debelog crijeva..također je dobar za njegu kože,kose ..nastaje od ploda cija se voda koristi kao infuzija....pa vi sami dokucite koliko moze biti zdravo?ja ga se ne odricem

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.