Hrana 16. rujna 2016.

Otkrili smo tajnu pripreme najboljeg čaja na kineski način!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U mnogima kulturama se čaj ispija na različit način, a Kina se smatra domovinom čaja pa stoga njeguje posebnu Ceremoniju čaja. Posjetitelji festivala Svijet na tanjuru, na Europskom trgu u Zagrebu, mogli su doživjeti dijelić te tradicije.

Prema legendi, čaj je sasvim slučajno otkrio kineski car Shen Nong i to 2737. godine prije Krista. Razlikujemo nekoliko vrsta kineskoga čaja, a to su: zeleni čaj, crni čaj, Oolong čaj, bijeli čaj, žuti čaj, tamni čaj i cvjetni čaj. Ceremonija čaja, umjetnost pripremanja i ispijanja čaja, iz Kine se proširila diljem svijeta i danas je prisutna u brojnim zemljama kao što su Velika Britanija, Japan i Koreja. Smatra se važnim dijelom kinske kulture, a sastoji se od pripremanja, mirisanja i pažljivog kušanja čaja. Zanimljiva je činjenica kako tijekom pripremanja čaja Kinezi veliku pozornosti poklanjaju kakvoći vode, čajnim listićima, setu za serviranje čaja i samoj vatri na kojoj se kuha.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Kineska ceremonija čaja naglašava okus i miris čaja više nego samu ceremoniju. Većina čajeva korištenih u kineskoj ceremoniji čaja uzgojena je u planinama Tajvana. Čaj se ispija iz maih šalica koje odgovaraju malim čajnicima. Svaka šalica je velika toliko da u nju stanu dva do tri gutljaja čaja. Te male šalice su popularne u Fujianu i Kiujaou (južna obala Kine). U Šangaju i Pekingu koriste velike šalice. 

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Zahvaljujući zagrebačkom Teahouse JING YUAN na Europskom trgu predstavljena je kineska čajna ceremonija. Veliki broj ljudi prolaznika okupio se kako bi saznali na koji način se priprema kineski čaj, kakvog je okusa i mirisa.

Misliš da je zeleni čaj dobar za zdravlje? Jesi li probala kombuchu?

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Način pripremanja čaja 

Nakon zagrijavanja vode do vrenja, čajnik se ispire vrućom vodom te zatim puni do jedne trećine listovima čaja pomoću bambusove čajne žličice i prelijeva uzavrelom vodom. Prvo se namaču listovi, tako da se napuni čajnik do polovice vrućom vodom, koja se zatim odmah izlije, a ostavljaju se samo namočeni listovi. Nakon toga se čajnik ponovo puni vrućom vodom, ali ovaj put do vrha. Važno je da se ne formiraju mjehurići, a za dobivanje prve ekstrakcije, čaj se namaće 30 sekundi i nalijeva u sve šalice istovremeno, odnosno u periodu kraćem od minute. Svaka šalica bi trebala imati identičan okus. Nakon namakanja, čaj se može prebaciti u drugi čajnik i ponovo preliti vodom. Ovaj postupak može se ponoviti do pet puta s istim listovima čaja, ali se u drugom kuhanju listovi namaču nešto duže, odnosno 40 sekundi, a u narednim kuhanjima oko 45 sekundi. Cilj je da svaka ponovno napunjena šalica čaja ima okus kao prva.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Pročitaj jesu li čajevi s dodatkom limuna štetniji?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.