Hrana 18. svibnja 2018.

Biraš li i ti mlijeko bez ostataka antibiotika i pesticida?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi osviješteni pobornici organske hrane kao jedan od najčešćih motiva svog odabira navode: ne želim sebe i djecu trovati pesticidima, ne želim unositi antibiotike, ne želim GMO. Upravo je stoga jedna od prvih kategorija namirnica s organskim certifikatom koju počinju koristiti - mlijeko i mliječni proizvodi.

Ako i ti želiš izbjeći antibiotike, hormone, GMO i k tome birati održivi proizvod s preporukom Greenpeacea, čitaj dalje.

Krave na ispaši na cvjetnim livadama, čisto mlijeko s čistih pašnjaka, farmeri koji krave tretiraju humano... Zvuči ti kao greenwashing? Nažalost da, jer smo mu često izloženi i navikli smo na reklame koje su daleko od istine, na masovnu industriju u kojoj se životinje tretiraju loše, a pritisak velike potražnje za malu cijenu (mlijeka) životinje, okoliš i farmere dovode na rub propasti.

No, pokušajmo ponovo. Krave na ispaši na cvjetnim livadama, čisto mlijeko s čistih pašnjaka, farmeri koji krave tretiraju humano – temelj je jedne sasvim druge priče.

Ona je počela kad je grupa organskih farmera okupljenih oko organizacije Bio Austria odlučila svoje farme voditi na pašnjacima, kako bi njihovo mlijeko donijelo najviše dobrobiti – njima samima i životinjama, potrošačima, klimi i okolišu te cijelome društvu. Nekoliko mjeseci njihova rada uz stalne znanstvene konzultacije sa stručnjacima, rezultiralo je novim brandom mlijeka – Bio-Wiesenmilch ili doslovno – organsko mlijeko s livada.

Moć ispaše na livadi – okus pravog mlijeka

Ovim je farmerima u njihovu uzgoju nit vodilja iskoristiti energiju i vitalnost prirode kako bi se dobilo najkvalitetnije mlijeko. Baš zato njihove krave veći dio vremena slobodno pasu na pašnjacima, a ostala hrana koju jedu uzgaja se također na farmama. Kad se krave hrane svježom travom i biljem, a dobiveno mlijeko procesira na najpažljiviji način, mlijeko je najviše kvalitete.

Štoviše, osjetit ćeš razliku i u okusu, takvo iskustvo može ti pružiti samo pravo mlijeko. Dodatni benefit su nutrijenti i visok udio omega-3 masnih kiselina, konjugirane linolne kiseline i beta karotena.

 | Author: PR Foto: PR

Najviši europski standardi, pa i više od toga

Bio-Wiesen mlijeko koje su udruženi austrijski farmeri pod znanstvenim vodstvom razvili kao novu platformu mlijeka s livada, slijedi najstriktnije standarde organske proizvodnje koja u mnogim aspektima premašuje EU regulativu.

To potvrđuje i najviša oznaka kvaliteta koju je ovom brandu početkom 2018. godine dala organizacija Greenpeace označujući ga kao „vrlo pouzdan“, što je najviša ocjena. U svom izvještaju Greenpeace posebno ističe da Bio Wiesenmilch jamči ispašu travnjaka, posebnu zaštitu životinja i visoko učinkovito korištenje resursa, vodeći istodobno računa o bioraznolikosti.

Bio-Wiesenmilch je primjer inovacije na farmama kombinirane s najnovijim znanstvenim spoznajama. Krave idealno mogu funkcionirati samo na travnjacima i u uvjetima specifičnima za njihovu vrstu. To im jamči puno kretanja, zraka, svjetlosti, sunca i svježe trave“, pojašnjavaju svoj izbor proizvođači.

Ukusno, hranjivo, ali i puno više

Sustav cjelovitog razmišljanja i održivog gospodarenja na Bio-Wiesenmilch pašnjacima i farmama ima velike pozitivne posljedice na okoliš i društvo:

  • Štedi se energija za košnju jer krave same pasu travu te se velike količine CO2 vezuju za plodnu zemlju na livadama, što ima pozitivan učinak na klimatske promjene.
  • Štiti se bioraznolikost trave, bilja i cvijeća te divljih životinja i njihovog prirodnog habitata.
  • Ispaša na farmama „štedi“ obradive površine na kojima bi se uzgajali usjevi za stočne koncentrate, što doprinosi sigurnosti hrane.
  • Krave na ispaši na cvjetnim livadama, čisto mlijeko s čistih pašnjaka, farmeri koji krave tretiraju humano, imajući na umu cjelovit utjecaj na sustav i prirodne cikluse. Da moguće je!

Probaj Bio-Wiesenmilch pravo mlijeko, jogurte i ostale proizvode dobivene od organskog mlijeka s livada.

Potraži u bio&bio trgovinama ili se savjetuj na 0800 246 246

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.