Hrana Hrana kao lijek 12. lipnja 2017.

Crveni luk je snažno oružje u borbi protiv raka, tvrdi istraživanje

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odavno je poznato da su crveni i bijeli luk puni antioksidansa, ali najnovije studije pokazuju da više profitiramo od crvenog. Naime, znanstvenici su došli do zaključka kako upravo crveni luk može biti od velike pomoći u borbi protiv raka.

"Izložili smo stanice raka ekstraktima 5 različitih vrsta luka. Crveni luk je ubio 3 do 4 puta više stanica u odnosu na svjetlije verzije", izjavila je voditeljica istraživanja. bioinženjerka dr. sc. Suresh Neethirajan.

Autori naglašavaju da su istraživanje provodili isključivo sa uzorcima luka uzgojenog u Ontariu, stoga ne mogu sa sigurnošću tvrditi da bi luk iz drugih dijelova svijeta postigao isti efekt, iako su skloni vjerovati da bi.

Lista namirnica koje će zaštititi kožu od štetnog sunčeva zračenja

I ostale vrste pomažu

Važno je napomenuti da, iako je crveni luk "pomeo konkurenciju", i ostale vrste su se pokazale dobrima u ubijanju stanica raka.

Zbog visokog udjela kvercetina i antocijana, luk nije moćno sredstvo samo u borbi protiv raka, već i u borbi s dijabetesom i srčanim bolestima.

Sjemenke korijandera odlične su za zdravlje očiju

Na kraju, preporučuje se da crveni luk konzumiraš sirov, budući da se kuhanjem gubi dio antioksidansa, prenosi Health.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.