Hrana Zdravi recepti 05. ožujka 2018.

Evo kako smo napravili zdravu verziju Nutelle

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš uživati u omiljenom namazu bez osjećaja krivnje? Ovo je idealna prilika da naučiš kako napraviti fin, ukusan i zdrav čokoladni namaz sa samo pet sastojaka

Ova verzija najpopularnijeg čokoladnog namaza prigodna je za vegane, one koji imaju alergiju na mliječne proizvode i sve one koji u Nutelli žele uživati bez brige o kalorijama. Recept je odličan izbor i za one koji se ne snalaze u kuhinji jer u njega ide samo pet sastojaka: lješnjaci, mlijeko, sirup, šećer i kakao.

Od svih vrsta mlijeka, bademovo mlijeko je jedno od nutritivno najbogatijih jer sadrži omega 3 masne kiseline koje su odlične za tvoje srce te je dobar izvor proteina. Lješnjaci su također zdrav izvor masnoća, dok je Muscovado tamni šećer puno zdraviji od bijelog jer nije rafiniran te sadrži veliku količinu hranjivih tvari i minerala.

Ako se i ti želiš okušati u izradi ovog namaza, sve što trebaš su:

  • 200 grama oguljenih eko lješnjaka
  • 50 ml bademovog mlijeka (može i sojino)
  • 4 žlice javorovog sirupa  
  • 3 žlice Encian nerafiniranog šećera
  • 3 pune žlice kakaa u prahu

Postupak:

  • Prvi korak je skidanje kožice s lješnjaka, a to ćeš napraviti tako što ćeš staviti lješnjake u mikrovalnu na 600 stupnjeva i peći oko 3 minute. U slučaju da nemaš mikrovalnu, lješnjake je potrebno staviti na pleh te smjestiti u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pričekati 15 minuta. U oba slučaja, lješnjake nakon vađenja stavi da se malo ohlade te ih zamotaj u krpu i snažno valjaj rukama kako bi otišla kožica.
  • Lješnjake stavi u blender ili sjeckalicu (što je jači blender, to će tekstura namaza biti kremastija) te izblendaj. Potom dodaj mlijeko i javorov sirup.
  • Nakon toga, smjesi dodaj nerafinirani smeđi šećer te tri pune žlice kakaa. Možeš umjesto kakaa dodati tamnu čokoladu, ali imaj na umu da je kakao manje kalorična opcija te je jednostavniji za dodati.
  • Na kraju sve sastojke blendaj do željene gustoće. Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.