Hrana Hrana kao lijek
6998 prikaza

Namirnice koje će očistiti tvoju jetru i omogućiti joj besprijekoran rad

Djevojka_I_Salata630X420
Thinkstock
1/1
Ljudski organizam sadrži vlastiti mehanizam detoksikacije pomoću kojeg se iz tijela eliminiraju toksini, produkti metabolizma i lijekova. Središte tog sustava čini jetra, a mehanizam se sastoji od dva koraka.

"Prvi korak je inaktivacija toksične supstance kako ne bi naštetila organizmu dok se ne izluči, a drugi korak obuhvaća niz reakcija kojima se inaktivni toksini i drugi nusprodukti metabolizma čine topivim te se izlučuju putem urina, znoja ili preko stolice", objašnjava nam Ana Ilić, mag. nutricionizma iz Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma. Zato se i popularne detoksikacijske dijete najčešće baziraju na danima posta u kombinaciji s unosom voćno-povrtnih sokova, kašica ili smoothieja. No one su vrlo restriktivne i mogu naštetiti organizmu, ako se provode neoprezno i traju više od sedam dana. "Veliki problem kod popularnih detoksikacijskih dijeta je gubitak tjelesne mase. Međutim, fokus detoksikacije trebao bi biti prvenstveno čišćenje organizma i regeneracija stanica jetre, ako je prethodno došlo do njihova oštećenja", kaže nutricionistica Ilić.

Je li detoks jetre uopće moguć

Hamburger | Author: Thinkstock Thinkstock

Kako bi očuvala zdravlje jetre i osigurala njezin pravilan rad, potrebno joj je pružiti izbalansiranu pravilnu prehranu. Uz takvu pravilnu prehranu može se pojačati konzumacija namirnica koje potiču detoksikacijski potencijal jetre. Prvenstveno je potrebno izbjegavati hranu koja opterećuje našu jetru, tj. smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebice zasićenim masnim kiselinama, te jednostavnim ugljikohidratima. Sastav je to “brze hrane”, industrijskih prerađevina, polugotovih i gotovih jela, ali i namirnica poput mliječne čokolade, vrhnja, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka. Također, vodite računa o umjerenom unosu kofeina i minimalnom unosu alkohola te na cjelokupni unos energije.

Detoks jetre koprivom i maslačkom

Jogurt-Bobičasto_Voće | Author: Thinkstock Thinkstock

"Jedi količinu hrane koja osigurava adekvatan unos energije, jer veći unos energije u konačnici utječe na smanjenje funkcije jetre. Tijekom dana unosi raznovrsne namirnice iz svih skupina. Unosi složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica, pseudožitarica (heljda, kvinoja, amarant), integralne riže ili tjestenine. Obogati obroke svježim voćem i povrćem. Izvori proteina neka ti budu plava riba, bijelo meso peradi, krto meso bez vidljive masti (teletina, junetina, janjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuhana jaja, mahunarke, djelomično obrano mlijeko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, sirutka, posni svježi sir ili skuta", naglašava Ilić. Nemoj zaboraviti ni blagodati orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Osvrni se na unos nezasićenih masnih kiselina i biraj hladno prešana biljna ulja, poput maslinova, lanena, bučina, ulja uljane repice.

Čišćenje jetre gorkom soli

Salata_4 | Author: Thinkstock Thinkstock

Uz izbalansiranu prehranu možeš pojačati detoksikacijski potencijal jetre unosom gorkih namirnica, poput šparoga, cikorije, radiča, rikule, maslačka, brokule, kupusa, kelja i cvjetače te tamnozelenog lisnatog povrća, govori nutricionist Nenad Bratković iz savjetovališta NutriKlinika. Također, u prehranu uvrsti i korjenasto povrće, a prvenstveno mrkvu, peršin, ciklu i đumbir. Od svježeg voća pojačaj unos voća bogatog pektinom, kao što su jabuka, kruške i bobičasto voće te citrusi zbog većeg sadržaja vitamina C. Zamijeni popodnevnu kavu s biljnim čajevima, a hranu začini raznovrsnim prirodnim začinima kao što su peršin, ružmarin, majčina dušica, menta, kurkuma, đumbir i klinčić. Ove namirnice zbog mikronutrijenata te biološki aktivnih tvari koje djeluju kao antioksidansi sudjeluju u očuvanju stanica jetre.

Jaje-Muskarac | Author: Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jaja pružaju visokokvalitetne proteine koji sadrže svih osam bitnih aminokiselina, koje su potrebne za detoksikaciju jetre. Uz to, sadrže i kolesterol te kolin, koenzim potreban za metabolizam koji se nalazi u žumanjku, a jetru štiti od širokog spektra toksičnih tvari i pomaže joj u izbacivanju teških metala. 

Namirnice koje čiste jetru

  • Zeleno lisnato povrće - kelj, kao i druge kupusnjače, sadrži visoke razine sumpora koji podržava čišćenje jetre te pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Jedi maslačak jer njegova sastavnica taraksin stimulira probavne organe, jetru i žuč, a to u konačnici pospješuje probavu i apsorpciju masti.
  • Voda - svakako nosi dovoljno tekućine sa sobom jer voda igra ključnu ulogu pri eliminaciji toksina i otpadnih tvari iz organizma. Stalno pazi da budete hidrirani. No ne pretjeruj jer i to može biti opasno. Izbjegavaj ‘ledenu’ vodu jer tijelo tad troši više energije na zagrijavanje umjesto na izlučivanje probavnih sokova.
  • Artičoka i šparoge - glavni aktivni sastojak artičoke cinarin pospješuje lučenje žuči iz jetre. Šparoge su bogate glutationom, potentnim antioksidansom, te folnom kiselinom, vrlo važnim vitaminom u staničnome metabolizmu.
  • Grejp - naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osjetljivost na inzulin. U istraživanju iz 2010. godine otkriveno je kako naringenin poticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uvjete u organizmu sličnim postu te imitira djelovanje lijekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi.
  • Češnjak i luk - hrana bogata sumporom pomaže proizvodnju glutationa u jetri, antioksidativnog enzima koji u svakoj stanici tijela neutralizira slobodne radikale. Primjerice, alicin iz češnjaka ima i antibakterijsko te protuupalno djelovanje, a smanjuje i kolesterol.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.