Hrana Analizirali smo 29. travnja 2017.

Hrana koja može uzrokovati upale u tvom tijelu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da, ovisno o situaciji, upalu možemo smatrati i dobrom i lošom? S jedne strane, upala je prirodni način pomoću kojeg se naš organizam bori protiv ozljeda i bolesti.

S druge pak strane, stalna, kronična upala u organizmu može biti vrlo štetna i povezana je s povećanim rizikom od razvoja mnogih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti i mnogih drugih. Zanimljivo je da i hrana koju jedeš također ima veliki utjecaj na razvoj upalnog stanja.

Koje su dvije ukusne voćke koje tjeraju žgaravicu?

U nastavku ti donosimo listu namirnica koje mogu uzrokovati upalu.

Šećer i visoko fruktozni sirup

Šećer (saharoza) i visoko fruktozni sirup dvije su najčešće vrste dodanog šećera koje koristimo u prehrani. Istraživanja su pokazala kako prehrana koja obiluje šećerom i visoko fruktoznim sirupom uzrokuje upalno stanje koje može dovesti do razvoja bolesti. Također, pokazalo se kako može ometati protuupalni učinak omega – 3 masnih kiselina.

Masti | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Namirnice bogate trans mastima

Svi se slažemo kako su sintetske trans masti jedna od najnezdravijih vrsta masti koje postoje. One prvenstveno nastaju u procesu proizvodnje margarina, iako se proizvođači sve više okreću tehnologiji pomoću koje u procesu proizvodnje ove štetne tvari ne nastaju. Za razliku od trans masti koje su prirodno prisutne u mliječnim proizvodima i mesu, dokazano je kako sintetske trans masti uzrokuju upalna stanja i povećavaju rizik od razvoja bolesti. Osim što mogu smanjiti razinu dobrog, HDL kolesterola, unos sintetskih trans masti povezan je i s povećanjem razine određenih upalnih markera.

Alkohol

Poznato je da umjereni unos alkohola može blagotvorno djelovati na zdravlje. No pretjerani unos alkohola može povećati upalna stanja u organizmu i potencijalno dovesti do sindroma propusnog crijeva zbog kojeg se postojeće upalno stanje može proširiti na ostale dijelove tijela.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Procesirano meso

Konzumacija procesiranog mesa, poput kobasica, slanine, šunke i dimljenog mesa, povezana je s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa te karcinoma želuca i debelog crijeva.

Novo istraživanje: Pivo izgrađuje i jača mišiće?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.