Hrana 11. svibnja 2011.

Jana se natječe za kuharicu proljeća

Kuhinja450X300
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jana Šuleski Rončević iz Rijeke, koja trenutno boravi na Mauricijusu, postala je kuharica tjedna i ušla u izbor za kuharicu proljeća zahvaljujući svom jednostavnom i zdravom receptu za proso s tofuom i povrćem. Pročitaj kako ova učiteljica glazbene kulture uživa u životu i hrani na egzotičnom Mauricijusu

Isprobaj Janin recept za proso s tofuom i povrćem ili pripremi svoj vlastiti zdravi proljetni recept i uključi se u akciju ''Kuhaj u ritmu proljeća''!

Jana je diplomirana učiteljica razredne nastave i glazbene kulture. Nakon petogodišnjeg raznovrsnog pedagoškog iskustva, počevši od poduka klavira, pomoći djeci s razvojnim poteškoćama, rada na eko-glazbenim projektima pa sve do vođenja zbora i mini Orffovog orkestra, sa suprugom se odlučila na drastični preokret:

"Tako je započela naša avanturu zvana Mauricijus, gdje smo trenutno stacionirani. Iako radim izvan struke, maksimalno sam aktivna te sam pokrenula i blog na www.mauricijana.wordpress.com na kojem redovito objavljujem putositnice i impresije, budući da otok obiluje mnoštvom kulturoloških, socioloških i naravno, gastro fenomena koji su mi nepresušno vrelo ispiracije.

Slobodno vrijeme nastojim provesti s u prirodi i kretanju, a trenutno su to plivanje i duge šetnje kilometarskim pješčanim plažama uz ocean, ali i usavršavanju i rastu koji uključuje učenje novih vještina, poput izrade predmeta od keramike, sviranja afričkih bubnjeva, umijeća ayurvedske kuhinje."

Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima

Jana nam je ispričala kako je odrasla u spontanom semivegetarijanskom okruženju te svoje zanimanje, hrabrost i sklonost eksperimentiranju prvenstveno zahvaljuje svojoj kreativnoj mami, koja je uvijek bila spremna podržati njezine više ili manje uspješne "inovacije" i "akrobacije" u kuhinji.

"Još od studenstkih dana istražujem i osluškujem prirodne ritmove tijela i nastojim se voditi njima kako bih radila na preventivi, balansu i što kvalitetnijem funkcioniranju u svakodnevici. Knjige koje bih istaknula kao najupečatljivije i najutjecajnije na tom planu svakako su mi bile 'Fit for Life' M.& H. Diamond te 'Ishranom protiv raka' M. Kushija."

Proljeće joj je, kaže Jana, omiljeno godišnje doba. Na njezinom meniju tada prevladava samoniklo jestivo bilje koje se nudi na "placu" zvanom livada i šuma: "Tu su aromatični srijemuš i list maslačka kao temelj okrepljujućih salata, uz neizostavnu rotkvicu, ribanu mrkvicu, celer, pastrnjak... 'živa hrana' da nas trgne i probudi tijelo iz zimskog sna."

Nastoji da sve namirnice koje koristi budu svježe i sezonske i po mogućnosti iz domaćeg uzgoja, barem što se povrća i voća tiče, ali i žitarica, mahunarki i sjemenki, koliko god je moguće.

Trikovi zdrave prehrane

Jana smatra da bi svatko trebao upoznati, prihvatiti te nastojati uvažiti vlastite potrebe i u kontekstu "lonca". Kaže da je njezin obiteljski "placebo" čaj od svježeg korijena đumbira i limuna, u kojem zimi uživaju kao zagrijavajućem, a ljeti osvježavajućem napitku.

Njezini trikovi (koji to i nisu) su minimalna termička obrada povrća, svježe voće isključivo na prazan želudac, nejedenje iza 18 sati. Posebno ju zanimaju začini i slaganje boja, mirisa i okusa, trenutno inspirirano ayurvedskim pristupom, ali i dostupnošću svih prijeko potrebnih đakonija vrhunske kvalitete.

Janine najdraže namirnice

Kad smo Janu pitali koje su joj najdraže namirnice, rekla je da bi kao odgovor mogla napisati cijeli roman, ali nam je ipak dala samo listu omiljenih namirnica za doručak, ručak i večeru:

Doručak: svježe voće (po ayurvedi do podneva traje ciklus eliminacije kojeg svježe voće savršeno podržava): mango, crvena papaya, crveni grejp, smokve, maline

Ručak: cjelovite žitarice, kuhano/svježe povrće, sjemenke, tofu/mahunarke/polpete, hladno prešana ulja (sezam/bundeva/maslina/sjemenke grožđa)

  • omiljene žitarice: bulgur, proso, heljda, palenta, integralna basmati riža, quinoa..
  • omiljeno povrće: brokula, prokulica, bundeva, mrkva, cikla, tikvica, zeleno lisnato, rotkvice, celer, korabica, salata, patliđan, rajčica, karfiol, mladi luk
  • omiljene mahunarke: jumbo bijeli fažol, dal, slanutak, grašak
  • omiljene sjemenke: bundeva, sezam, suncokret
  • začini: češnjak, korijander list svježi, bosiljak svježi, šafran, curry, kurkuma, gorušica, peršin, celer, vlasac svježi, mješavina začina iz Provanse

Večera: orašasti plodovi, suho voće i začini prethodno namočeni u sojinom mlijeku, uz dodatak kakaa ili topli/hladni napitak od kokosovog mlijeka

  • omiljeni orašasti plodovi: bademi, indijski i brazilski oraščići, makadamija, pistacija, svježi kokosov orah
  • suho voće: datulje, smokve, bijele grožđice, sultanas, marelice, šljive...
  • začini:cimet, kardamon, klinčić, zvjezdasti anis

Glazba na tanjuru

"Moram priznati da kao glazbenica, dio umjetničke percepcije često primjenjujem u kuhinji. Namirnice promatram kao tonove koji svoju punoću i sjaj dobivaju ovisno o kretanju 'melodije' i prateće 'harmonije'. Tako postoje 'klasična djela', ali naravno i vlastite kreacije inspirirane omiljenim svjetskim kuhinjama čiji detalji uveseljavaju našu kulinarsku svakodnevicu.

Volim japansku preciznost, način serviranja u zdjelicama; indijsko bogatstvo boja, mirisa i načina pripreme; meksički 'hand' food, mediteransku istovremenu blagost i aromatičnost", kaže Jana.

Darovi za kuharice

Kao kuharica tjedna, Jana na dar dobiva poklon paket (pogledaj ga u Zdravom izlogu!) koji sadrži zobeni napitak Oatly, smeđu rižu, čaj Yogi tea Classic, sjemenke smeđeg lana, grožđice i ukusne vafle s lješnjakom iz trgovina ekoproizvodima bio&bio te kuharice "Proljeće" i "Juhe" u izdanju Planetopije, kao i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.

Također ulazi u izbor za top kuharicu proljeća koja osvaja vrijednu nagradu generalnih pokrovitelja projekta - ustanove za edukaciju Makronova, trgovine ekoproizvoda bio&bio i izdavačke kuća Planetopija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.