Hrana Hrana kao lijek 25. rujna 2018.

Je li crveni luk dobar za tvoje zdravlje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Luk je jedna od onih namirnica koje volimo ili mrzimo. Onima koji spadaju u ovu drugu kategoriju život nije jednostavan budući da se luk nalazi gotovu u svemu u salatama, juhama, hamburgerima. A obožavatelji luka pak ne mogu , a da se ne zapitaju je li luk zdrav budući da zna teško pasti na želudac.

Čudesna svojstva crvenog luka

Ukratko i načelno, da luk je zdrav, a ovo su nutritivne vrijednosti jedne šalice sjeckanog, sirovog luka:

    41 kalorija
    0.12 g masti (0 g zasićene masti)
    2 g proteina
    15 g ugljikohidrata
    3 g vlakana
    7 g šećera
    6 mg natrija

Luk se razlikuje po veličini, boji i okusu, ovisno o sorti. Vrste crvenog, žutog i bijelog luka nazivaju se još lukom za čuvanje jer se mogu dugo čuvati, a crveni je najljući i najslađi među njima. Crveni luk ima visok udio kvercetina, snažnog antioksidansa te veliku količinu ljekovitih sumpornih spojeva. Sadrži i ljekovite antocijanine koje mu daju crvenu boju. Ova namirnica dobar je izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6, folata i mangana, a uz to je i vrlo dobar izvor vitamina C.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jednako kao češnjak i luk se najčešće spominje u kontekstu održavanja zdravlja srca i krvnih žila. Ova 'poželjna osobina' luka rezultat je djelovanja aktivnih tvari za koje se vjeruje da pomažu u smanjenju povišene razine kolesterola i homocisteina u krvi te u smanjenju povišenog krvnog tlaka - vodećih čimbenika rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila. Kontinuiran unos luka, barem dva puta tjedno, povezan je sa značajnim smanjenjem rizika za razvoj raka crijeva i želuca.

Možda te zanima... Čudotvorni češnjak i ostale namirnice koje snizuju kolesterol Hrana Možda te zanima... Pet razloga zašto je dobro jesti mladi luk, posebno zeleni dio Hrana

"Luk je niskokalorična namirnica  s pristojnom količinom vlakana, a osim toga ima još niz važnijih svojstava. Luk je snažan antioksidans jer sadrži polifenole, antocijanine i kvercetin koji mogu smanjiti rizik od raka. Ima protuupalna svojstva te doprinosi smanjenju bola i svraba, a pozitivno utječe i na crijeva", objasnila je Bonnie Taub-Dix, nutricionistica i autorica bloga Better Than Dieting.com i knjige Read It Before You Eat It. 

Tko ga treba izbjegavati i zašto?

Crveni luk se ne preporučuje osobama s osjetljivim želucem jer ih može iritirati, a trebale bi ga izbjegavati i osobe s probavnim smetnjama. Također ga se ne preporučuje jesti uz večernji obrok jer izaziva pojačanu žeđ.

"Luk može izazvati plin i nadutost ili čak mučninu proljev i povraćanje (iako rijetko). To je zato što sadrže fruktozu, vrstu šećera koja može malo grublje djelovati na gastrointestinalni trakt. Dakle, osobe sa želučanim refluksom i sindromom iritabilnog crijeva trebale bi izbjegavati luk. Ali, čak i te osobe ako ga dobre podnose, mogu si ga povremeno priuštiti", rekla je  Bonnie Taub-Dix.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.