Hrana Hrana kao lijek 02. rujna 2023.

Samo ove 4 namirnice trebate kada imate probavne probleme

Foto: Guliver/Shutterstock Dijeta koju liječnici i nutricionisti preporučuju osobama s akutnim probavnim tegobama na engleskom jeziku zove se BRAT prema početnim slovima namirnica koje uključuje: bananas (banane), white rice (bijela riža), applesauce (umak od jabuke), and white toast (bijeli tost)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dijeta koju liječnici i nutricionisti preporučuju osobama s akutnim probavnim tegobama na engleskom jeziku zove se BRAT prema početnim slovima namirnica koje uključuje: bananas (banane), white rice (bijela riža), applesauce (umak od jabuke), and white toast (bijeli tost). Ove se namirnice preporučuju jer sadrže malo vlakana i lako su probavljive.

"BRAT dijetna hrana može biti korisna jer je mekana, lako probavljiva i ne sadrži puno masnoće niti okusa, što je bitno jer neće izazvati mučninu", objašnjava James Elder internist u Texas Health Southwest Fort Worth.

Druga lagana, blaga hrana koja može zamijeniti banane, bijelu rižu i tost te umak od jabuke

  • Krekeri
  • Zobena kaša
  • Jaja
  • Piletina bez kože  | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Hrana koju treba izbjegavati

  • Masna i pržena hrana
  • Hrna bogata vlaknima kao što su sirovo voće i povrće
  • Alkohol
  • Kofein

Kako djeluje BRAT dijeta?

"Iako se u ovu dijetu puno ljudi zaklinje nema puno dokaza da ovakva prehrana doista i djeluje, a šanse da će ovakva prehrana izliječiti iziritirani želudac prilično su tanke", kaže David Cutler, liječnik obiteljske medicine u zdravstvenom centru Providence St. John's u Santa Monici, CA za Prevention.com. "To je zato što su te tegobe uglavnom uzrokovane crijevnim virusima kojih se organizam riješi samostalno kroz proljeve, bez obzira na to što se jede. Zapravo, Američka akademija za pedijatriju više ne preporučuje BRAT dijetu zato jer je vrlo restriktivna. Ali odraslima, jedenje BRAT hrane može pomoći da se osjećaju malo bolje. Osim toga, sigurno da će masni hamburger prije isprovocirati simptome, nego riža i tost", objašnjava Cutler.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U prvih šest do 12 sati povraćanja i proljeva bitno je redovito nadoknađivati tekućinu, uzimanjem vode, a nakon 8 do 12 sati treba uzeti nekoliko zalogaja BRAT hrane. Unos hrane se povećava u skladu s mučninama, dakle čim prestanete osjećati mučninu uzmite veću količinu hrane. Kod većine osoba teški simptomi mučnine, povraćanja i proljeva povuku se za dva dana. Cutler kaže da je najvažniji paziti na unos tekućine, a osim vode preporučuje uzimanje tekućine koja sadrže elektrolite, kalij, magnezij, jer se ti minerali gube proljevom. Najbolje ih je uzeti u vidu juha ili sportskih napitaka. Ako tvam čak i misao da popijete čašu takvog napitka izaziva nagon za povraćanjem, pijte u malim gutljajima.

Quinoa_1 Možda te zanima... Top savjeti za zdrava crijeva uz popis poželjnih i nepoželjnih namirnica Hrana
Možda te zanima... Hrana koja smanjuje rizik od raka debelog crijeva Hrana

Osobe oboljele od gastrointestinalnih poremećaja kao što je Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis trebaju izbjegavati BRAT dijetu, kaže dr. Elder. Isto vrijedi i za svakoga s kompromitiranim imunološkim sustavom ili onima koji su bili podvrgnuti kirurškim zahvatima, dodaje. Ako se simptomi ne povuku nakon dva dana potrebno se obratiti liječniku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      elenaggg

      Tablete za mršavljenje - http://acaiberry900.lv Skinula sam 24 kilograma u 4 I pol mjeseca. Nisam željela uzimati nikakve pilule,ali moja kćer mi ih je dala kao dar. Izgledam bolje,osjećam se bolje.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.