Hrana 16. lipnja 2018.

Kako pripremiti najbolji balkanski burger?

Foto: 24sata video
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon što su se u gastro izazovu ‘Ljubav ide kroz želudac’ svojim burgerima predstavile tri kuharice, red je došao i na samog suca Dubravka koji u novoj epizodi priprema balkanski burger.

Prvo što treba za balkanski burger je prava balkanska pljeskavica. Bitna je i lepinja. Koristit ćemo i špek, ketchup, sol, papar, senf, sir, dodatke jelima I ostale začine, rekao je Dubravko Miličić (39). 

POGLEDAJTE PETU EPIZODU SERIJALA 'LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC:

Za burger je najbolje koristiti mljeveno juneće meso, a u pravi balkanski burger mora ići puno luka koji se, naravno, mora osjetiti. Kako Dubravko kaže, ‘ljudi oko vas moraju znati da ste jeli burger’.

Kod burgera je dobro da budu što veći. Morate ga dobro zasoliti, papra se mora staviti u malo većoj količini nego obično. Možete staviti i češnjak svježi ili u granulama. U burger stavite i oko 5 dkg špeka, a možete dodati i narezanog sira. Nakon toga bi bilo idealno da meso odstoji barem dva sata, govori Dubravko.

Od tog mesa se formiraju balkanske pljeskavice između kojih se stavi cheddar sir. Pljeskavice trebaju biti veličine lepinje. I nakon toga, sve je spremno za roštiljanje. Dubravko naglašava kako je roštilj spreman za burger tek ako ruku ne možete držati 10 sekundi iznad njega. 

- Burger se peče od 3 do 5 minuta. Ispod pljeskavice ide zelena salata. U suprotnom će burger pustiti svoje masnoće I sokove pa će se pecivo navlažiti I postati gnjecavo. Onda na burger ide ketchup, senf, majoneza… sve ide na gornju strand. Gore idu luk, rajčica. Ovo je san svakog muškarca - balkanski burger, zaključio je Dubravko.

Kako vrhunski majstori za hamburgere tvrde, savršena pljeskavica je teška između 140 i 170 grama, a debela je oko 2,5 cm.

A kako je izgledalo roštiljanje na otvorenom i kako pripremiti balkanski burger na Dubravkov način, pogledajte na YouTube kanalu 24sata u subotu u 15 sati u petoj epizodi reality serijala 24sata 'Ljubav ide kroz želudac' koji 24sata radi s Lidlom.

Gastro serijal gledajte na Facebook stranici 24sata, YT kanalu 24sata i 24sata.hr.

POGLEDAJTE ČETVRTU EPIZODU SERIJALA 'LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.