Hrana Zdravi recepti 10. svibnja 2019.

Kolač od jogurta s višnjama u integralnoj verziji

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

S menija Zdrave krave donosimo ti super jednostavan kolač na čaše od jogurta. Ovaj svima poznati voćni i sočni biskvit može se bez problema, a sada i provjereno ostvariti i u integralnoj verziji. Ono što je najbolje kod ovog kolača jest da ti neće trebati ništa za mjerenje, miksanje i slične stvari. Tek jedna zdjela je dovoljna, kao i čašica jogurta kojom se mjere ostali sastojci.

Vrlo brzo je gotov, a svi se sastojci samo povežu i 'ubace' u posudu za pečenje.   | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Za ovu sam verziju koristila višnje iz kompota, no ti možeš iskoristiti najdraže voće, sezonsko ili miks svega navedenog. 

Posebno je sočan uz bobičasto voće poput borovnica, brusnica, kupina i malina te jabuke, a veliki sladokusci mogu ga premazati i najdražim pekmezom nakon što se ispeče. 

Idealan je kada si na dijeti ili paziš na prehranu, a htjela bi 'gricnuti' nešto slatko i to što prije (ovaj nam je osjećaj pogotovo poznat za vrijeme PMS-a), jer je brzo gotov i vjerojatno sve sastojke već imaš u kuhinji. Ne ostavlja ni onaj osjećaj težine u želucu pa se nećeš osjećati tromo kao nakon što 'smažeš' pola tepsije nekog drugog kolača. 

Probaj ga još danas!

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta (čvrstog, tekućeg, grčkog...)
  • 2 čaše od jogurta integralnog pšeničnog brašna
  • 1 čaša smeđeg šećera (Demerara, muscovado...)
  • 1/2 čaše kokosovog, maslinovog ili suncokretovog ulja (koristiš li kokosovo ulje ili maslac u krutom stanju, malo ga otopi)
  • 2 - 3 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • vrećica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • naribana korica jednog limuna
  • svježe voće (brusnice, maline, borovnice, jabuke) ili iz kompota - ali ne više od 100 g kako biskvit ne bi 'sjeo'
Možda te zanima... S menija Zdrave krave: Kukuruzni kolač s domaćim džemom od višanja Hrana Možda te zanima... Bez grižnje savjesti: Sočni kolač od mrkve Hrana

Priprema:

  1. Pomiješaj sve sastojke osim voća u jednoj velikoj zdjeli. Koristi uvijek jednaku mjeru za jogurt i ostale sastojke koji se mjere u čašama (ako imaš veću količinu jogurta, mjeri prema običnoj šalici za čaj ili kavu od cca 250 ml).
  2. Lagano miješaj špatulom dok ne dobiješ polutekuću glatku smjesu. Ako ti je pregusta smjesa, dodaj malo soka iz kompota ako si koristila voće iz njega. 
  3. Zagrij pećnicu na 180°C. Premaži posudu za pečenje uljem i pobrašni po želji. 
  4. Izlij smjesu u posudu, dodaj željeno voće na vrh i peci oko 40 minuta na srednjoj rešetci. Provjeri je li pečeno čačkalicom. 

U slast!

Napravi ukusan kolač od jogurta i voća koje ti se nađe pri ruci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.