Hrana Hrana kao lijek 06. travnja 2017.

Ljekoviti maslačak - čisti jetru, tjera proljetni umor i briše celulit

Foto: Guliver/Shutterstock Maslačak sadrži obilje vitamina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maslačak mnogi smatraju dosadnim korovom, no zapravo je riječ o jednoj od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Listovi maslačka bogati su vitaminima i mineralima, dobro ih je brati i jesti prije cvatnje, a od cvjetova se rade fini sirupi.

Povoljno djeluje na bubrege, žučni mjehur, gušteraču, želudac, crijeva i krv. Smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lijekova za jetru. Gorke tvari mu daju snažno diuretičko djelovanje, pa se rabi kod zadržavanja vode, bubrežnih smetnji, celulita i pretilosti.

Sokovi za jačanje i čišćenje organizma

Sadrži i kalij, koji nadomješta količinu tog minerala koji se gubi pojačanim mokrenjem. Korijenje maslačka djeluje diuretički i blago laksativno. Zbog svog visokog sadržaja inulina, preporučuje se i dijabetičarima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Korijen maslačka smatra se ljekovitim

Čaj od maslačka

Ovaj čaj se preporučuje protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti. Dvije žlice korijena i/ili listova maslačka prelij s 250 ml vrele vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procijedi.

Niskokalorične rotkvice štite od raka

Popij po jednu šalicu ujutro i navečer, najbolje pola sata prije jela.

Protiv celulita također možeš pripremiti 25 grama listova maslačka, 25 grama listova koprive, 25 grama korijena maslačka i 25 grama korijena čička. Korijenje prelij šalicom vode, stavi na vatru i kuhaj 20 minuta. Dodaj lišće, makni s vatre, ostavi da odstoji 10 minuta pa procijedi. Pij 2 do 3 šalice čaja na dan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Maslačak

Svježi sok protiv umora

Tri šake maslačkova lista i 50 ml vode procijedi u sokovniku ili usitni u električnoj miješalici pa procijedi kroz gazu. Gotovi sok čuvaj u hladnjaku i uzimaj triput dnevno po žlicu.

Svježi sok koristan je protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine te olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.

Sindrom nervoznih crijeva liječi se dijetom u 3 tjedna

Upala jetre

Kod kronične upale jetre treba uzimati 5 do 6 svježih cvjetnih stabljika dnevno u sirovu obliku. Za poremećaje jetre također možeš prokuhati 25 grama listova maslačka i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popij jednu šalicu ovog napitka prije svakog obroka.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Maslačak ( T. officinale)

Zeleni frape za mršavljenje

Potrebna ti je jedna banana, 300 ml vode, 100 g šumskog voća, 100 g listova maslačka te žlica meda prema želji. Sve sastojke stavi u blender i miksaj 1 do 2 minute. Frape popij odmah, malim gutljajima.

Patiš li od nedostatka hranjivih tvari u organizmu?

Može ti poslužiti i kao zamjena za jedan obrok.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.