Hrana 10. studenoga 2016.

Maslinovo ulje: U službi zdravlja i ljepote

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Specifičan sastav maslinovog ulja doprinosi boljoj kontroli glikemije, prevenira inzulinsku rezistenciju, povećava "dobar" HDL kolesterol te snižava "loš" LDL kolesterol i trigliceride. Dodatno, doprinosi i sniženju povišenog krvnog tlaka koji je čest pratitelj dijabetesa, debljine i kardiovaskularnih bolesti

Ekstra djevičansko maslinovo ulje izvorna je funkcionalna hrana koju kao da je priroda skrojila upravo za dijabetičare i osobe s kardiovaskularnim bolestima i sve one kojima te bolesti prijete. Maslinovo ulje ima iznimno povoljan sastav masnih kiselina u kojima dominira jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina, ali i cijeli niz antioksidacijskih biološki aktivnih spojeva.
 
Među tim spojevima posebno se ističu polifenoli koji uz antioksidacijska svojstva posjeduju i protuupalno djelovanje, preveniraju oksidaciju tjelesnih masnoća, reguliraju razine masnoća u krvi, poboljšavaju funkciju stijenke krvnih žila i posjeduju antitrombotska svojstva.

Protiv ožiljaka, osipa i lomljivih noktiju

Prema legendi, Rimljanke su hranile kožu i kosu maslinovim uljem, u Starom Egiptu zabilježeno je kupanje u maslinovom ulju, a ono se koristilo i u balzamiranju. Danas se koristi kod ublažavanja ispucale kože, kod hrapavosti koljena i laktova te smanjuje svrbež i osipe. Može se nanostiti na ožiljke nakon operativnih zahvata, kao sredstvo nakon sunčanja te kod krhkih i lomljivih noktiju.

Protiv starenja kože, maslinovim uljem valja mazati cijelo tijelo, posebice se preporučuje protiv starenja kože lica. Može se koristiti i kao piling sa šećerom, za uklanjanje mrlja od nikotina zajedno s limunovim sokom te protiv strija u trudnoći. Može služiti i kao regenerator za kosu te za njegu ruku.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dvije žličice ulja za zdravlje

Dodatno, doprinosi i sniženju povišenog krvnog tlaka koji je čest pratitelj dijabetesa, debljine i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje objavljeno 2015. godine u časopisu Nutrition&Diabetes pokazalo je kako mediteranski obrok obogaćen s dvije žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja ima povoljan učinak na profil glukoze i lipida u krvi nakon obroka. Istraživanje je provedeno na 25 zdravih dobrovoljaca kojima su davani mediteranski obroci sa ili bez dodatka ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Najbolji rezultati razine glukoze krvi i LDL kolesterola 2 sata nakon obroka izmjereni su upravo u skupini osoba koja je dobivala dodatno maslinovo ulje što ukazuje na ključnu ulogu maslinovog ulja u povoljnom djelovanju mediteranskog dijetnog koncepta. Pojava raka dojke značajno je niža kod žena koje žive na Mediteranu u odnosu na žene zapadnog svijeta. Taj se fenomen može pripisati visokom unosu ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje sadrži fenolne spojeve sa snažnim antitumorskim djelovanjem.

Gdje pronaći kvalitetno hrvatsko maslinovo ulje?

Kvalitetno maslinovo ulje vrlo lako može postati baza najfinijim jelima ili ih upotpuniti do savršenstva. Upravo zato biraj ona domaće proizvodnje i provjerenih proizvođača. Nađeš li se u Istri, svakako svrati u obiteljsko gospodarstvo Ipša u Livadama koje svoja već pomalo legendarna ulja rade od sorti istarske bjelice, frantoio, leccino, bugle i črnice.

U Vodnjanu, pak, možeš pronaći jednu od najpoznatijih maslinarskih obitelji u Hrvatskoj, obitelj Chiavalon. U vlasništvu drže čak 7500 stabala maslina, a njihovo najpoznatije ulje zove se Ex albis i dobiva se miješanjem pet vrhunskih sorti maslina. Vodnjan, poznat po tlu pogodnom za uzgoj visokokvalitetnoga maslinova ulja, također se može pohvaliti i uljarom Stancija St. Antonio d.o.o., kreativnom malom tvornicom maslinova ulja iz čijih su ruku potekle sorte poput karbonace koja daje svježe ulje s mirisom masline, jabuke i aromatičnog bilja ili leccino s aromama voćne svježine.

Maslinovno_Ulje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Črna, Buža, Bijelica i Selekcija imena su vrhunskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja Cuj obitelji Kraljević iz Faranžina u Umagu. Njihova izvanredna ulja i vino možete isprobati u sjajno uređenom podrumu i uljari na njihovu imanju, a valja spomenuti kako su već nekoliko godina zaredom uvršteni u Flos Olei, svjetski vodič kroz maslinova ulja. Prirodna obrada, ručna berba i hladno prešanje ono su čime se diči obiteljsko poljoprivredno gospodarsko Vošten iz sela Vošteni kod Svetog Lovreča. Kvalitetu njihovih ulja jamče brojne osvojene medalje, a oni su također uvršteni u Flos Olei.

Osim istarskih dragulja svakako valja spomenuti i onaj u Ravnim kotarima. Poljoprivredna zadruga "Maslina i vino"već je deset godina posvećena proizvodnji najkvalitetnijih ulja na području Dalmacije. U najvećem ekološkome masliniku proizvode velike količine visokokvalitetnog ulja koje redovito osvaja medalje na natjecanjima diljem Hrvatske.

Vela Luka također se ponosi autohtonim proizvodima. Torkul je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje nastaje miješanjem lastovke i drobnice. Ono što upravo ovo ulje čini posebnim je bogatstvo polifenola koji brane organizam od bolesti i usporavaju starenje. Osim toga svježi plodovi masline, punoća okusa i blaga pikantnost ovom ulju daju poseban okus zbog kojeg mu je toliko teško odoljeti.

Više o maslinovom ulju i autohtonim hrvatskim proizvodima pročitaj na Hrvatska 365 Gourmet.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.