Hrana Zdravi recepti 29. ožujka 2018.

Moj recept za domaći proteinski shake s konopljom i chiom

Foto: Terezija Jerković Bjelajac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Samo za tebe otkrivam svoj proteinski shake s konopljom koji je idealan nakon treninga za oporavak mišića ili kao brzi doručak sa svim potrebnim nutrijentima za izdržati dan. Shakeaj skupa samnom i prepusti se čarima konoplje i chije, pobjedničkog para kojem sve namirnice zavide.

Svako je različito raspoložen, kako ide pjesma, "U rano jutro", no i najveći mrzovoljci mogu se razvedriti i napuniti se energijom uz ovaj shake koji sam pripremila samo za tebe.

A kako bi došao do tebe, pripremala sam ga za sebe nebrojeno puta i testirala njegovu moć te koliko će mi pomoći u svakodnevnim aktivnostima, od vježbanja, posla, obavezna na fakultetu i slično.

Trebat će ti tek tri temeljna sastojka kako bi ga 'smućkala', a svaki od njih ima svoju funkciju u ovom hranjivom fitness koktelu

Konopljajpg Možda te zanima... Recepti i drugi načini upotrebe konoplje Hrana Konoplja-Ulje-Sjemenke Možda te zanima... Sjemenke konoplje štiti od bolesti srca Hrana

Jedan, dva, tri - super sastojci!

Konopljin prah možeš napraviti i sama jednostavnim blendanjem sjemenki u mlincu za kavu ili blenderu. Za razliku od proteina konoplje, ovo je puno jeftinija inačica praha, koja sadrži nešto manje proteina, ali i dalje dovoljno kako bi ti se mišići mogli oporaviti nakon treninga ili za energetski 'boost' ujutro. 

Puna je vlakana (oko 30 na 100 grama), nezasićenih masti, visoke razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, fosfora, željeza, mangana i cinka u prehrani, vitamina B skupine i to tiamina (B1) i pantotenske kiseline (B5) te vitamina E.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Još jedna superhrana ide u ovaj shake, možda i najveći celebrity među njima - chia sjemenke. Vjerojatno si se sad naslušala hvalospjeva o njoj, no da ponovimo: u samo jednoj žlici (što je ujedno i preporučena dnevna količina) imaš pet puta više kalcija od mlijeka, preko 60% više kalija od banane, fosfor i cink, tri puta više željeza od špinata, 32% preporučenog dnevnog unosa magnezija (inače krucijalnog u obnovi i razvijanju mišićnog tkiva), 41% preporučenog dnevnog unosa vlakana, proteine te hrpu omega-3 masnih kiselina i antioksidansa.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Osim za obnovu mišića i osjećaj sitosti, ova će ti kombinacija zbog svog sastava njegovati kožu, poboljšati probavu, regulirati kolesterol i smanjiti krvni tlak i to u prvim jutarnjim gutljajima, tako da se ne moraš previše opterećivati s dnevnim unosom potrebnih nutrijenata nakon što ih većinu 'riješiš' ujutro. 

Kao bazu koristim najobičniji tekući jogurt, i to puno masni, od cca 2,8% mliječne masti kako bi me zasitio, za razliku od onih sa smanjenim udjelom masnoća nakon kojeg često ostaneš gladna.

Pored toga, jogurt je iznimno hranjiva namirnica koja u svom sastavu sadrži brojne vitamine i minerale poput joda, kalcija, fosfora, vitamina B2 i B12, kalija, molibdena, cinka i pantotenske kiseline. Dobar je izvor visoko vrijednih proteina kojih u jednoj šalici ima otprilike 3 g.

Uz to sadrži i zdrave, aktivne bakterije koje su od iznimne važnosti za organizam i normalnu funkciju probavnog sustava - probiotike.

Sastojci: 

Priprema:

  • Ubaci sve sastojke u shaker.
  • Dobro sve protresi dok se prah konoplje sasvim ne pomiješa s jogurtom.
  • Ostavi par minuta ili duže kako bi chia sjemenke nabubrile (piješ li shake kao proteinski napitak nakon treninga, možeš ga napraviti prije pa ostaviti u hladnjaku kako bi se sastojci sljubili, a chia nabubrila i pustila svoje nutritivne sastojke u obliku sluzave stijenke).

   | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac  | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Što možeš očekivati?   | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Ukratko, očekuj kiselkasto - orašasti okus. Kiselkasto dolazi od tekućeg jogurta, a konoplja daje blago orašasti, zemljani okus pa ako misliš da će ti to biti preveliki izazov, dodaj mu malo kurkume ili nekog željenog začina - eksperimentiraj, budi kreativna, otkrije neke nove okuse kako bi ga prilagodila sebi i svom ukusu. 

Prednost ovih okusom neutralnih sastojaka jest da ih možeš začiniti po želji i raspoloženju. 

Želimo ti uspješno shakeanje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.