Hrana 20. travnja 2012.

Monika se natječe za kuharicu proljeća

Monika_Topolko2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Monika Topolko iz Pregrade poslala nam je recept za omlet s divljim šparogama i mladim lukom kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava izabrao za recept tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu proljeća. Pošalji nam i ti svoj omiljeni, zdrav recept i otkrij svoj trik za brzo proljetno razbuđivanje

Isprobaj Monikin recept za fritaju s divljim šparogama i mladim lukom, a ako i ti želiš sudjelovati u natječaju "Kuhaj u ritmu proljeća" pošalji nam svoj omiljeni, zdrav i jednostavan recept s proljetnim namirnicama i otkrij svoj trik ili tajnu za brzo proljetno razbuđivanje.

Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća" potraži ovdje.

Ljubav prema hrani i fotografiji

Monika Topolko rođena je u Krapini gdje je i živjela sve do završetka srednje škole, kada je otišla u Zagreb na studij. Tu se zaljubila i zaposlila, a prije nešto više od godinu dana, sa suprugom je zagrebačku gužvu odlučila zamijeniti mirnijim i skladnijim životom u pitoresknom zagorskom gradiću - Pregradi.

Monika radi u u osnovnoj školi na mjestu stručne suradnice knjižničarke, a iako je studij bibliotekarstva upisala slučajno, priznaje kako se radi o ugodnom izboru karijere.

'Posao je dinamičan, zanimljiv, prepun interakcije s učenicima te suradnje na raznim projektima i kulturnim događanjima u školi i gradu, što savršeno odgovara mom vrckavom karakteru', kaže Monika.

Uvriježenu sliku stroge knjižničarke Monika razbija i činjenicom da već desetak godina pjeva u rock bendu "Stare sove", koji trenutno snima svoj prvi autorski album.

'Osim pjevanja, veliko mi zadovoljstvo i strast predstavljaju hrana i fotografija. Počela sam kuhati prije otprilike šest godina. Već četiri godine pišem kulinarski blog na kojem dijelim recepte sa svojim čitateljima. Blog nosi naziv Sweet Sensation, prema jednom stihu iz pjesme "Wild flower" grupe The Cult', priča Monika i otkriva kako ima afinitete i prema fotografiji hrane, čime se također, jednog dana, želi baviti malo profesionalnije.

Slatki svijet zdravih kolača

'Kuhati i jesti volim baš sve, često eksperimentiram i obožavam egzotičnu kuhinju, poput tajlandske i arapske. Imam ogromnu kolekciju začina iz čitavog svijeta i ne mogu zamisliti život bez njih. Ipak, najviše volim peći kolače i pripremati deserte. Na tom se polju osjećam najkreativnije i stalno imam nove ideje', ističe.

Deserti su također lijepi i fotogenični, što je Moniki važno i za fotografiju. Peče uglavnom lagane kolače sa smanjenom količinom šećera i masnoće te uvijek u njih pokušava ukomponirati zdravije namirnice, poput smeđeg šećera, meda ili jogurta.

Važnost kuhanja u skladu s godišnjim dobima Monika je prepoznala vrlo brzo nakon što je počela kuhati. 'Primijetila sam kako ponuda svježeg voća i povrća na tržnicama varira ovisno o dobu godine, a razlika u okusu sezonskih proizvoda u odnosu na voće i povrće koje se tijekom cijele godine može kupiti u supermarketima, neusporediva je', kaže.

Proljeće budi kreativnost u kuhinji

Proljeće je Monikino omiljeno godišnje doba jer se priroda tada budi, jednako kao i kreativnost u kuhinji. 'Volim sve proljetne namirnice, od špinata, matovilca, medvjeđeg (divljeg) luka, preko rotkvica i brokule do mladog luka. No, najdraže su mi svježe jagode i divlje šparoge.

Jagode su mi od malena bile i ostale najdraže voće i uvijek ih imam u hladnjaku dok su u sezoni. Divlje su šparoge ipak nešto egzotičnije povrće za podneblje u kojem živim pa ih možda baš zato i toliko volim. Teško su dostupne i dosta skupe, no na sreću imam nekoliko prijatelja i poznanika u Dalmaciji koji me u proljeće razvesele pošiljkom divljih šparoga', opisuje Monika svoje prehrambene navike i dodaje kako u proljeće najviše voli pripremati povrtne juhe i lagana jela - razne salate ili rižota.

Recept za fritaju od divljih šparoga Monika je odlučila poslati na natječaj za kuharicu tjedna zbog toga što je to najčešće prvo jelo koje napravi kada nabavi šparoge. 'Jako ga volim jer je jednostavno i brzo, a opet zdravo i hranjivo. Fritaja je zbog dodatka mladog luka i sušenih rajčica bogata okusom, a specifičan okus šparoga lijepo se osjeti u svakom zalogaju. Dio cijelih jaja zamijenila sam bjeljanjcima, zbog čega je fritaja zdravija, sočnija i pjenastija', zaključuje Monika.

Monika će kao kuharica tjedna na dar dobiti prigodne darove od Dida Bože i Vegetariane!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.