Hrana Hrana kao lijek 13. rujna 2017.

Može li ti čaj prije spavanja zaista pomoći da zaspeš?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi tvrde da im čaj prije odlaska u krevet pomaže da zaspu i ne samo to nego da im poboljšava i kvalitetu sna. Može li čaj doista tako djelovati ili je to placebo, za portal Women's Health svoje stručno mišljenje dali su nutricionisti koji su objasnili kako djeluju određene biljke na umor i nesanicu.

  • Kamilica - neka istraživanja su pokazala da kamilica može djelovati umirujuće. "Kamilica ima srednje umirujuće djelovanje i u tu svrhu se već dugo i upotrebljava", kaže nutricionist Abby Langer.
  • Lavanda - u jednoj studiji je dokazano da udisanje mirisa lavande pomaže ženama da ostanu dulje u REM fazi sna (faza dubokog sna), dok su još neka istraživanja pokazala da miris lavande stabilizira raspoloženje i ima umirujući učinak. "U Njemačkoj je čaj od lavande od stručnih tijela odobren kao sredstvo protiv nesanice. Inhaliranje čajem od lavande djeluje opuštajuće i ima sedativne učinke", kaže Langer i napominje da se većina istraživanja odnosi na inhaliranje lavandom, a ne na pijenje čaja.

Aromaterapija_Lavanda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Valerijana - jedna je od najpoznatijih biljaka koje se koriste kao pomoć kod nesanice, a mnoga istraživanja su i potvrdila njezinu učinkovitost, kaže Langer.
  • Menta - je odlična za ublažavanje nadutosti i regulaciju probave, osobito nakon obilnih obroka. "Problemi s probavom mogu remetiti san, tako da ako je to uzrok nesanice onda čaj od mente može blagotvorno djelovati i na taj problem", kaže nutricionistica Jessica Levinson.
  • Komorač - opušta mišiće abdomena i djelotvoran je kod grčeva, kaže Levinson.
  • Limunska trava - "Nekoliko studija provedenih na životinjama pokazalo je da uzimanje limunske trave može utjecati na produljenje sna. Ali rezultati te studije su na staklenim nogama tako da ih ne bih uzimala kao relevantne", objašnjava Langer.
Možda te zanima... Tablete melatonin za spavanje: Što treba znati o dozama i mogućim posljedicama Zdravlje

Što se tiče drugih biljaka kao što su cvjetovi lipe, lišća kupine i gloga nema dokaza da doprinose boljem snu, a nutricionisti se slažu da se oni uglavnom dodaju u čajeve za spavanje zbog arome. Iako bi se iz ovoga moglo za zaključiti da gore spomenuti čajevi doista pomažu kod spavanja odgovor stručnjaka nije jasan. "Većina istraživanja je provedena na malom broju ispitanika ili na životinjama, tako da rezultate treba uzeti s rezervom", kaže Langer.

Drijem Možda te zanima... Je li popodnevno spavanje poželjno i tko bi ga trebao izbjegavati? Zdravlje

Međutim to ne znači da treba odustati od šalice čaja prije spavanja. "Ritual ispijanja čaja opušta, a opuštanje naravno pozitivno djeluje na san. Placebo efekt ima fascinantan učinak, ako netko vjeruje da mu određeni čaj pomaže da zaspi, tako zaista ponekad i bude. Prema tome, ako ti tvoj čaj pomaže da zaspeš, pij ga", savjetuje Langer, ali napominje da ako piješ alopatske lijekove trebaš pitati svog liječnika kako djeluju s čajem kojeg konzumiraš, jer i biljke u većim količinama mogu naštetiti. Langer također ističe da ako imaš problema sa spavanjem trebaš posjetiti specijalistu i otkriti uzrok problema jer placebo učinak sa znanstvenog stajališta ne može biti dugoročno učinkovit.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.