Hrana Hrana kao lijek 29. travnja 2018.

Nova dijeta prema kojoj zdravo povrće deblja!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lecitin se nalazi u mnogim životinjskim i biljnim izvorima kao što su žumanjak, soja, jetra govedine, cvjetača, naranča, kikiriki, hladno prešano biljno ulje, orašasti plodovi, sjemenke, a našao se na udaru jer navodno može štetno djelovati na crijeva, piše Prevention.com.

Dr. Steven Gundry, kardiolog u svojoj knjizi The Plant Paradox, piše da su lecitini opasni jer povećavaju upalu, uzrokuju probavne smetnje i kronične bolesti te debljaju. U SAD-u gdje je knjiga objavljena mnogi potaknuti ovom knjigu odlučili su se na dijetu bez lecitina.

Neke od "optužbi" za lecitin:

  • Blokiraju apsorpciju hranjivih tvari iz drugim namirnicama
  • Djeluju kao upalni toksini
  • Uzrokuju debljanje
  • Stvarju probavne smetnje
  • Uzrokuju akne
  • Djeluju nepovoljno na artritis

Gdje se nalazi?

Oni koje žele u svojoj prehrani izbjeći lecitin, trebali bi izbjegavati sljedeće namirnice:

  • Grah i mahunarke, uključujući soju i kikiriki
  • Žitarice
  • Povrće poput rajčice, patlidžana, krumpira i paprike
  • Kravlje mlijeko i jaja (jer se krave i pilići hrane žitaricama koje sadrže lecitin poput pšenice i kukuruza)

Naravno, trebalo bi izbjegavati svu obrađenu ili pakiranu hranu koja sadrži ove sastojke. Ponekad su očiti - kao u slučaju umaka od rajčice ili konzervirane juhe od graha. Dok su ponekad skriveni, primjerice u umaku na bazi soje ili zaslađivaču na bazi kukuruza.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nema dovoljno znanstvenih dokaza

Neke studije, otkrile su da određena količina lecitina može uzrokovati oštećenja probavnog trakta. "Ove informacije zvuče uznemirujuće, ali većina stručnjaka slaže se da rezultati studije nisu stvarno primjenjivi na ljude jer su u studiji koristili pročišćeni izolirani lecitin, a ne lecitin s hranom te su pokus radili na životinjama, a ne na ljudima", objašnjava dr. Megan Meyer, direktorica u Međunarodnoj Zakladi za informiranje o hrani i dodaje da nije vidjela niti jednu studiju koja se temelji na istraživanjima provedenim na ljudima, niti su istraživanja provedena u klinički relevantnim situacijama.

Postoji jedna iznimka kada je dobro izbjegavati lecitin

"Izbjegavanje hrane koja sadrži lecitin bilo bi vrlo teško, a nema dobrih dokaza koji bi potvrdili da to ima smisla", kaže Mayer. Christine Palumbo, nutricionistica i članica odbora Akademije za prehranu i dijetetiku u SAD-u kaže da su to obmane ljudi koji samo žele prodati svoje knjige, a "dokazi" im se baziraju na podacima koji nisu cijela istina i potkrepljuju ih dramatičnim izjavama.

"Oni koji se odluče na prehranu bez lecitina mogu se lišiti važnih hranjivih tvari jer opće je poznato da cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće sadrže vlakna koja su važna za održavanje težine, smanjenje rizika za bolesti srca i održavanje stabilne razine šećera u krvi", zaključila je Palumbo i napomenula da postoji jedna iznimka u kojoj vrijedi pokušati s dijetom bez lecitina: "Osobe koje se muče s probavnim problemima i nisu ih uspjeli riješiti izbacivanjem glutena ili nekih drugih namirnica za koje su sumnjali da im čine štetu, trebaju pokušati dijetu bez lecitina, ali uz savjet liječnika ili nutricioniste."

Crijeva_2 Možda te zanima... Sindrom nervoznih crijeva liječi se dijetom u tri tjedna Hrana

Quinoa_1 Možda te zanima... Top savjeti za zdrava crijeva uz popis poželjnih i nepoželjnih namirnica Hrana

Dobrobiti lecitina

Lecitin je vrsta lipida i potreban je za normalno funkcioniranje tijela. Prirodni je izvor kolina (važan za stvaranje acetilkolina tj. neurotransmitera) i inozitola. Neovisno o tome što je lecitin lipid, djelomično je topljiv u vodi i djeluje kao emulgator (povezuje masnu i vodenu fazu), tako se recimo u prehrambenoj industriji sojin lecitin koristi kao emulgator. Dobrobiti lecitina na zdravlje:

  • Prevenira aterosklerozu
  • Štiti od kardiovaskularnih bolesti jer lecitin povoljno djeluje na smanjenje razine kolesterola
  • Poboljšava funkciju mozga tako i povoljno utječe na pamćenje
  • Sudjeluje u metabolizmu masnoća
  • Pomaže detoksikacijske procese u jetri
  • Sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca - pomaže u prijenosu masti po tijelu i zajedno s kolesterolom proizvodi žuč. Može pomoći u rastapanju manjih žučnih kamenaca

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      danci

      OMG pa čovjek govori o lektinima, a ne o lecitinu hahahha Lecitin nije štetan, dapače, ali lektini su nešto sasvim drugo. Bilo bi dobro pročitati knjigu prije nego pišete o njoj.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.