Hrana Hrana kao lijek 01. prosinca 2019.

Čudotvorni češnjak i ostale namirnice koje snizuju kolesterol

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako većina ljudi ne pridaje veliki značaj ovom problemu, višak masnoće u krvi jedan je od glavnih faktora rizika za bolesti krvnih žila koja vode srčanožilnim bolestima, srčanom i moždanom udaru.

Bolje spriječiti nego liječiti

Nepravilna prehrana – prekomjerna konzumacija namirnica životinjskog podrijetla (meso i mesne prerađevine, mlijeko, punomasni sirevi…) i proizvoda na bazi prerađenog šećera i bijelog brašna, nezdrava termička obrada (prženje, pohanje) i fizička neaktivnost najčešći su uzročnici nagomilavanja masnoća u krvi

Jaja ipak nisu krivac broj 1 za visoki kolesterol

Češnjak

Ovo ljekovito povrće dokazano snižava krvni tlak i kolesterol u krvi, te sprječava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Najdjelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju iako se u prodaji mogu nać i brojni suplementi.

Maslinovo ulje

Snižava loš i stimulira povećanje dobrog kolesterola. Sprječava pretvaranje lošeg kolesterola u toksični ili “oksidirani” oblik i tako štiti arterije od plaka. 

Povišeni kolesterol je rizičan i važno je koja ulja koristiš!

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kurkuma

Rezultati studija pokazuju da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin snižava kolesterol i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. Osim toga, ima i snažno antikancerogeno djelovanje.

Grejp

Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava kolesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejp konzumira cijeli.

Otkriveno je na koji način grejp pomaže u čišćenju jetre

Đumbir

Snižava kolesterol i trigliceride koje proizvodi jetra. Najčešće se koristi kao začin, ali se od ovog ljekovitog korijena priprema i čaj. Potiče cirkulaciju i širi krvne žile koji opskrbljuju krvlju ruke i noge.

Avokado

Snižava kolesterol i širi krvne žile, a mononezasićena oleinska kiselina iz avokada svojim antioksidativnim djelovanjem sprječava stvaranje štetnog LDL kolesterola koji uništava arterije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zeleni čaj

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj snižava trigliceride i kolesterol u krvi, pa samim tim štiti i krvne žile od ateroskleroze.

Grah

Ustanovljeno je da samo pola šalice kuhanog graha na dan snižava kolesterol za 10 posto.

Jabučni ocat

Znanstveno je dokazano da jabučni ocat jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksina, snižava krvni tlak i regulira razinu lošeg kolesterola, masnoća i šećera u krvi.

Potiču li jabučni ocat, zeleni čaj i kokosovo ulje mršavljenje?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.