Hrana 09. veljače 2018.

Isprobali smo pekmez koji je osvojio zlato na Festivalu pekmeza!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedna od najčešćih zabluda hrvatskih potrošača koji paze na zdravu prehranu je to što misle da je sve što je domaće i ekološko, a tome pridonose i kumice na tržnici koje stalno 'viču' da imaju ekološke proizvode, ali zapravo nemaju eko certifikat.

Otkrivamo kojim se kriterijima treba voditi da bismo bili sigurni što jedemo. Svakako je dobro birati domaće, odnosno hrvatske proizvode jer:

  • kraći je put "od polja do stola" i namirnice zadrže više hranjivih tvari,
  • manje se zagađuje okoliš jer se štedi na prijevozu,
  • jednostavnije je provjeriti podrijetlo proizvoda,
  • potiče se razvoj domaćeg gospodarstva.

95 posto ekoloških sastojaka

Ali, kao što smo već napomenuli daleko je od istine da je svaki domaći proizvod ekološki. Nazivi ekološki, biološki i organski proizvod su sinonimi. Ekoproizvod je proizvod s 95 posto ili više ekoloških sastojaka.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Ovih pet posto ostavlja se za slučaj onečišćenja iz atmosfere poput kiselih kiša ili pesticida donesenih vjetrom sa susjednog imanja i slično na što se ne može utjecati. 

Nazivi bio i eko ne smiju se nalaziti ni na jednom prehrambenom proizvodu, ako taj proizvod nije proizveden sukladno zakonu o proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Ekološke proizvode moguće je prepoznati i na temelju izgleda iako to nije posve pouzdana metoda.

Za 50 bodova ostvarenih na dm kartici kupac ostvaruje 20 % popusta na osviještenoj prehrani, prirodnoj kozmetici i ostalom prirodnom asortimanu osobne higijene i domaćinstva. Kupon za popust integriran je u časopis „Najbolje iz prirode“. Bodovi se mogu zamijeniti od 1. do 28.2., a kupon se može iskoristiti do 28.2.2018.

Kupujmo hrvatsko, jedimo osviješteno

Konvencionalno uzgojeni proizvodi uglavnom izgledaju konfekcijski i savršeno, dok eko proizvodi imaju puno bogatiji i slađi miris i okus, ali i više rupica i ogrebotina pa često ne izgledaju dovoljno atraktivno. Međutim, to nije pouzdan kriterij jer postoje i napredni procesi ekološke proizvodnje pa je moguće uzgojiti i eko kulture koje izgledaju kao i one uzgojene konvencionalnim načinom, znači bez ogrebotina i slično. Tako da je najsigurniji način za odabir ekološkog proizvoda certifikat.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

Zlatna medalja na Festivalu pekmeza

dm prodavaonice obogatile su svoju ponudu i ekološkim proizvodima hrvatskih proizvođača, čime su poslale važnu poruku o poticanju hrvatskih proizvoda provjerene kvalitete među kojima je i "Veselić pekmez od šljiva" s OPG-a eko Veselić. Pekmez su nam poslali u redakciju da ga isprobamo. Veselić pekmez od šljiva sadrži smeđi šećer tako da smo ga iskombinirali sa zdravim tijestom za palačinke i u uživali u slatkim okusima bez grižnje savjesti znajući što i od kuda jedemo. Okus pekmeza je kiselkasto-sladak, kašaste i ujednačene teksture i po našem sudu upravo ono što čovjek i očekuje od pekmeza od šljiva.

 | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac

"Pekmez je vrhunske kvalitete pripremljen prema tradicionalnoj recepturi naših baka, ali kuhan suvremenom tehnologijom u vakuumskom uparivaču, čime se zadržava više vitamina i minerala, te veća punoća okusa i mirisa. Osvojio je zlatnu medalju na Festivalu pekmeza, džemova i marmelade u Dubrovniku 2007. godine, te brončanu 2011. godine. Šljive su prirodno bogate kalijem, pektinima, te su bogati izvor antioksidansa", rekli su proizvođači o svom proizvodu.
 
Sastojci:
  • 100 g heljdina brašna  | Author: Terezija Jerković Bjelajac Foto: Terezija Jerković Bjelajac
  • 100 g rižina brašna
  • 25 g smeđeg šećera (ili neke druge zamjene za šećer)
  • 1/2 čajne žlice sode bikarbone
  • 1/2 čajne žlice soli
  • 25 g maslaca
  • 350 ml mlijeka ili vode
Priprema: U jednoj zdjeli pomiješaj suhe sastojke, a u drugoj mlijeko ili maslo. Potom spoji sve zajedno i ponovno dobro promiješaj. Ostavi da stoji 30 minuta, ako je tijesto pregusto, dodaj još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće kao i obično tijesto za palačinke). Peci ih kao i obične palačinke. Posluži s Veselić pekmezom od šljiva koji možeš nabaviti u dm trgovinama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.