Hrana Hrana kao lijek 10. studenoga 2016.

Nije sve u mrkvi: Top pet namirnica za zdravlje očiju

Brokula_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mediteranska prehrana smanjuje šanse za razvoj senilne makularne degeneracije , vodećeg uzročnika sljepoće, pokazuje studija portugalskog Sveučilišta u Coimbri. Istraživači su proučavali prehranu 883 Portugalca u dobi od 55 i više godina. Njih 449 je imalo ranu fazu senilne makularne degeneracije, a 434 ih nije imalo tu očnu bolest.

Pokazalo se da je primjena mediteranske prehrane povezana s 35 posto manjim rizikom od makularne degeneracije, a unos voća pokazao se posebno korisnim. Nutricionistica Sanja Ćosić, dipl. ing. preh. teh. savjetuje kojih je pet namirnica ključno za zdravlje očiju:

  • Mrkva sadrži super antioksidans - sadrži beta karoten, koji se u organizmu sintetizira u vitamin A i odličan je antioksidans, a antioksidansi su važni jer imaju pozitivan učinak na zdravlje očiju.
  • U brokuli ima "vitamina za oči" - brokula sadrži poznate antioksidanse lutein i zeaksantin koji se često nazivaju vitaminima za oči, zbog čega se uvrštava među namirnice koje pogoduju očima. Luteina ima i u žutanjku jajeta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Borovnice sadrže važne pigmente - bogate su bioflavonoidima, pigmentima koji blagotvorno djeluju na organizam, a za vid je važan pigment rodopsin, koji nalazimo u stanicama mrežnice oka.
  • Vidac je odličan kod upala oka - vidac je biljka koja se može koristiti pri liječenju iritacija oka u obliku čaja za oblog. Preporučuje se kod zamora očiju od čitanja ili korištnja kompjutora, ali i kod upala oka.
  • Češnjak sadrži važne spojeve - češnjak i luk sadrže sumporne spojeve koji su potrebni za proizvodnju glutationa, glavnog antioksidansa koji se nalazi u lećama očiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.