Kolumne 08. svibnja 2018.

Njoki bez glutena od batata u šarenim bojama

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Njoki s batatom su pravi praznik za oči, ako si od onih kojima hrana mora biti zdrava, ukusna i vizualno privlačna onda je ovo svakako recept kojim ćeš zadiviti druge. Priprema je brza, jednostavna i, vjerujte mi, ovom receptu ćete se uvijek rado vraćati.

O batatu kao zdravijem zamjeniku za krumpir se već duže vrijeme priča. 

Batat imam niži glikemijski indeks od krumpira, te nešto manje kalorija . Također batat sadrži više vlakana od krumpira. Bogat je vitaminima A,C i E, kalcijem i fitonutrijentima (polifenoli, likopen….) te u tom segmentu nadmašuje krumpir. Krumpir sadrži više željeza i kalija. Ja volim obje namirnice, ali krumpir koristim u mnogo manjim količinama i mnogo rjeđe od batata. 

Možda te zanima... Naša nova blogerica donosi recept za zeleni smoothie koji će razbuditi svakoga Kolumne Možda te zanima... Slatki kruh od batata idealan za doručak ili uz popodnevni čaj Hrana

Sastojci:

  • 500 grama batata ( ljubičasti ili narančasti za vizualni efekt)
  • 1 i ½ šalice mješavine bezglutenskog brašna (prema želji može i pšenično brašno, integralno, kombinacija 50:50, heljdino…)
  • 1-2 žličice himalajske soli

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Priprema:

  1. Neoguljeni staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 ˚C .
  2. Peći dok ne omekša. Ohladiti batat,oguliti kožu. Staviti batat u zdjelu i usitniti ga s vilicom. Batatu dodamo sol. Polako dodajemo brašno, po pola šalice. 
  3. Rukama umijesimo glatko mekano tijesto. Ne dodajemo više brašna kad dobijemo mekano kompaktno ne pre zbijeno tijesto. Pobrašnimo površinu na kojoj ćemo raditi.   
  4. Napravimo od tijesta 4 kuglice te svaku kuglicu rolamo u valjak, nožem režemo valjuške. 
  5. Ako ćete valjuške konzumirati odmah - zakuhajte vodu, posolite je i u kipuću vodu dodajte valjuške. Kuhajte 5-10 min, ovisno o veličini.

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

*Ovako pripremljene valjuške možemo spremiti u zamrzivač i imamo brzi obrok za neki dan kad nam se jako žuri, ja doma uvijek spremam duplu količinu. 

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Prijedlog za serviranje

Na malo maslinovog ulja dodamo jedan režanj češnjaka, 4-5 lista svježe kadulje, dodamo kuhane i ocijeđene njoke, kratko propržimo. Začinimo crnim paprom i malo himalajske soli. 

Dobar tek! 

Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.