Hrana Hrana kao lijek 16. veljače 2018.

Nova istraživanja: 8 razloga zašto se počastiti navečer vinom bez grižnje savjesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaš li se loše dok ispijaš svoju dugoočekivanu čašu vina nakon posla i drugih obveza, prije nego se ušuškaš na putu prema zemlji snova? Slobodno nastavi svoj ritual bez grižnje savjesti jer je znanost potvrdila niz dobrobiti vina za tvoj organizam i izgled, piše Fitness Magazine.

Dobro je za tvoje srce

Nedavno istraživanje za časopis Nutrition and Aging promatralo je 3000 etnički različitih žena i zaključilo kako umjerena konzumacija vina može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, vjerojatno zbog polifenola u vinu, koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost.

Pomaže u održavanju mišićne mase

Francuski su znanstvenici otkrili kako resveratrol, polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, osim kod smanjenja lošeg kolesterola i očuvanja stijenki krvnih žila, pomaže i kod održavanja mišićne mase - i to kod astronauta, koji svoje misije obavljaju u bestežinskom stanju i tako im mišići propadaju od manjka aktivnosti. 

Smanjuje stres

Iako zvuči kao dobar izgovor, ovo je i dokazano: sve vrste alkohola (u umjerenim količinama, ponavljamo!) umiruju aktivnosti mozga i izazivaju umirujući i uspavljujući efekt

Možda te zanima... Vino pomaže u skidanju kilograma - koliko čaša se preporučuje? Dijeta

Možda te zanima... Sada znamo: Piti vino jednako je korisno kao i vježbati Hrana

Može spriječiti gubitak pamćenja

Odrasle osobe s prekomjernom težinom koje su uzimale spomenuti resveratrol u obliku dodatka prehrani kroz period od 6 mjeseci prolazili su bolje na testovima kratkoročnog pamćenja od onih koji su uzimali placebo tablete, prema studiji za Journal of Neuroscience.

Pomoć u sagorijevanju masnoća

Kemijski spoj koji se može pronaći u muškatu (vrsti grožđa od kojeg se radi slatkasto bijelo vino) može usporiti rast stanica masti, dok pritom pomaže radu jetre kod pretilih osoba, kaže nedavno istraživanje Sveučilišta u Oregonu. 

Uklanja karijes

Iako sadrži velike količine voćnog šećera i ponekad ti oboja cijela usta, i vino i ekstrakt grožđa mogu biti dobri za tvoje zube, jer pomažu kod uklanjanja bakterija koje izazivaju karijes, kaže Journal of Agriculture and Food Chemistry.

Smanjuje šanse oboljenja od karcinoma dojke

Istraživanje za Journal of Women's Health otkrilo je kako umjerena konzumacija crnog vina pomaže u smanjenju rizika od karcinoma dojke, što je bilo vrlo bitno za svijet medicine, koji je prije toga vjerovao kako bilo koji oblik alkohola pospješuje rizik oboljenja od bilo kakve vrste karcinoma.

Kako je alkohol poznat po svome svojstvu da povećava razine estrogena, istraživači su otkrili kako ga crno vino smanjuje.

Znaš li da ispijanje vina prije odlaska na spavanje pomaže u mršavljenju?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.