Hrana Hrana kao lijek 18. siječnja 2018.

Novo istraživanje: Osobe koje vole piti čaj su kreativnije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uživaš li često u čaju, kaže novo istraživanje, kreativnija si od drugih osoba koje možda i nisu toliki ljubitelji ovog toplog napitka. Psiholozi na Pekinškom sveučilištu u Kini otkrili su kako je kod osoba koje vole piti čaj centar za maštu puno aktivniji.

Različiti testovi

Istraživanje se provelo na 50 studenata i studentica u ranim dvadesetima. Polovici studenata dali su crni čaj, a drugoj polovici čašu vode prije nego su različitim metodama testirali njihove kognitivne i kreativne sposobnosti

Zatim su morali rješavati dvije vrste zadataka. U prvom su trebali sagraditi građevinu od kockica, a u drugom su trebali smisliti ime za kineski restoran. 

Oni koji su pili čaj pokazali su bolje rezultate i u jednom i u drugom testu

Možda te zanima... Osobe koje se ne mogu probuditi na prvi alarm su inteligentnije, kaže nova studija! Psiha i seks Keith-Richardson Možda te zanima... Inteligentnije osobe češće psuju? Psiha i seks

Istraživači su zaključili kako će, prema rezultatima istraživanja, ispijanje čaja prije upuštanja u aktivnosti koje zahtijevaju kreativnost i maštu pomoći jačanju kognitivnih sposobnosti.

Također, dodali su kako su njihovi ispitanici ispijali malu količinu čaja netom prije tih aktivnosti, što ne znači da će te litra crnog čaja pretvorit u Picassa u par trenutaka. 

U svakom slučaju, čaj se sastoji od dva sastojka za koje se zna da pomažu tvom mozgu - kofein i teanin, od kojih oba pozitivno utječu na koncentraciju, ključnog segmenta kognitivne funkcije.

A pored poticanja kreativnosti, čaj uvijek možeš iskoristiti u zdravstvene svrhe, pa ove zime probaj naš recept za čaj od đumbira koji će ublažiti grlobolju i kašalj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.