Hrana Hrana kao lijek 12. kolovoza 2016.

Nutricionistica otkriva što je i zašto najbolje stavljati u smoothieje

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za pripremu ljetnih napitaka biraj najbolje sezonske namirnice - limetu koja ima antitumorska svojstva, kupine koje usporavaju starenje organizma i krastavce jer jačaju srce.

Mango smanjuje kolesterol

Voćni sokovi najbolji su izbor tijekom ljetnih vrućina jer doprinose unosu kalija, koji tijelo gubi tijekom znojenja. Sadrže i prirodne šećere, pa su idealni i za podizanje energije. Mango je odličan izvor kalija, ali i vitamina C, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Ubaci ga u voćne smoothieje jer će zbog dijetalnih vlakana djelovati na probavni sustav i smanjiti kolesterol. Isto djelovanje imaju i breskve. Bogate su i vitaminima C i A, koji blagotvorno djeluju na izgled kože, što je posebnice važno ljeti. 

Nutricionistica Nataša Šoštarić savjetuje da u svaki smoothie ubaciš kupine jer jedna šalica sadrži čak osam grama dijetalnih vlakana. Dodaje i da je bakar dragocjen sastojak ovog voća jer sudjeluje u procesima izgradnje kostiju te je odgovoran za produkciju crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Kupine su izvor mnoštva fenolnih i flavonoidnih spojeva - fitokemikalija poput antocijana, tanina, kamferola i kvercetina, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje i mogu znatno pomoći pri neurološkim bolestima, upalnim procesima i općenito usporavaju starenje organizma.
 

Lubenica ima antioksidativna svojstva

Citrusno voće, pa i limeta, vrlo su dobar izvor vitamina C, koji, osim što je snažan antioksidans, pomaže pri održavanju normalnog rada imunološkog sustava. Ono što je možda iznenađujuće jest da je limeta vrlo dobar izvor dijetalnih vlakana. 
"Limeta je izvor jednistvenih flavonoidnih spojeva poput flavonol glikozida i spojeva s kamerolom koji, osim što djeluju antitumorski i protuupalno, imaju antibiotska svojstva. Limunska kiselina koja se nalazi u limeti i limunu pokazala se kao dobar odabir u borbi protiv bubrežnih kamenaca, a olakšava probavu te služi kao prirodni konzervans. Lubenica je pak jedna od najpoželjnijih ljetnih namirnica jer sadrži idealan omjer vode i elektrolita", kaže Šoštarić. Djeluje antioksidativno i štiti organizam od oštećenja, no pobrinut će se i da je koža sigurna od opasnih UV zraka. 
 

Ne zaboravi niskokalorične krastavce jer jačaju koštanu masu

I povrće je neizostavan sastojak  ljetnih smoothieja. Krastavci su osvježavajući izvor mnoštva mikronutrijenata koji sudjeluju u normalnom radu organizma. Niskokalorični su, a u kori sadrže dijetalna vlakna, koja mogu pomoći kod loše probave. 
"Vrlo su dobar izvor kalija, koji čuva naše srce, dok istodobno sadrže vrlo male količine natrija. Sadrže antioksidanse poput beta karotena, vitamina C, vitamina A, luteina i zeaksantina, koji štite cijelo tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice", kaže nutricionistica Šoštarić i objašnjava da zbog obilja vode, visokog udjela kalija i niskog udjela natrija, krastavci imaju donekle diuretski učinak. Također su dobar izvor vitamina K, koji sudjeluje u jačanju koštane mase, pa se tako može odgoditi pojavljivanje osteoporoze.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.