Kolumne 24. lipnja 2018.

Osvježavajuća hladna juha od dragoljuba

Foto: Gracia Petek za missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obožavam juhe. Bistre, guste, tople ili hladne, povrtne ili voćne na mom stolu se mogu naći tokom cijele godine. Za vrijeme velikih ljetnih vrućina posebno volim juhe čija baza je osvježavajući krastavac ili pak lubenica.

Ovakve juhe osvježavaju i hlade u tren oka, a mogućnosti za spremanje su bezbrojne. Sve što ti treba da napraviš dobru ljetnu hladnu juhu je blender i nekoliko osnovnih sastojaka. U nastavku ti donosim recept za juhu čija baza je krastavac i dragoljub. Dragoljub samo zato jer volim cvijeće, a s obzirom da je dragoljub jestiv našoj ljubavi nema kraja. No ti umjesto dragoljuba ili sa njime u kombinaciji možeš iskoristiti i neko drugo zelenilo ili primjerice grašak uz malo paprene metvice...

Što je dragoljub?

Dragoljub je veoma svestrana i nadasve korisna biljka koja se često može naći u vrtovima. Dragoljub izgleda lijepo, cvjetovi su mu raznih nijansi od narančaste do crvene. Odličan je u vrtu kao zaštitnik od raznih štetočina - lisne uši, gusjenice! No ono najvažnije,ovo nije samo korisna i lijepa biljka,već je i jestiva. Obiluje antioksidansima i vitaminom C. A i sadržaj željeza je visok. Razmisli da ga ponekad ubaciš u smoothie. Jestivi su cvjetovi, listovi i zelene sjemenke. Ako imaš svoj vrt posadi dragoljub bit će ti zahvalan vrt, tijelo a i kukci.

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

 | Author: Gracia Petek za missGASTRO Foto: Gracia Petek za missGASTRO

Sastojci:

  • 1 šalica listova dragoljuba
  • ½ šalice mladih listova heljde/špinata/koprive
  • 1 šalica povrtnog temeljca ili vode
  • 1 krastavac
  • sok od ½ limuna
  • 1 žličica himalajske soli
  • prstohvat papra
  • 1 češanj češnjaka

Priprema:

  1. Operi listove zelenila koje češ koristiti za juhu. Operi i po potrebi oguli te usitni krastavac.
  2. Sve ubaci u blender i miksaj.
  3. Začini još ako je potrebno.
  4. Dobro ohladi juhu, ako želiš možeš ju procijediti kroz sito i ostaviti da bude bistra.
  5. Ukrasi sa cvjetovima, komadićima prepečenca,sjemenkama, uljem i zelenilom,
  6. Osvježi se i uživaj.
Gracijine recepte za fine i zdrave obroke te prirodnu kozmetiku potraži i na njenom blogu ili Facebook stranici!  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.