Hrana Zdravi recepti 12. ožujka 2017.

Pikantna i zdrava večera - rezanci s ljutim umakom od kikirikija

Foto: Kuharica Zeleno povrće za svaki dan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Večera je obrok na kraju napornog radnog dana, kada su obaveze tog dana iza tebe, u sutrašnje još nisu tu. Upravo zato je večera odličan obrok za iskušavanje novih recepata i obogaćivanje obiteljskog stola.

Kuharica Zeleno povrće za svaki dan, u izdanju Mozaika-knjige, autorice Jessice Nadel, donosi 100 jednostavnih veganskih recepata uz koje ćeš u svaki obrok uvrstiti zeleno povrće. Iz kuharice izdvajamo naš prijedlog za zdravu i ukusnu večeru.

Rezanci s ljutim umakom od kikirikija

Ova zasitna večera spremna je za 25 minuta. Sastojci su:

  • 450 g rezanaca soba (tanki japanski rezanci od heljdina brašna)
  • 360 g brokule, narezane na manje komade
  • 150 g graška šećerca
  • 2 mlada luka, narezana na kolutiće

Za umak od kikirikija trebaš:

  • 3 žličice prženog sezamova ulja
  • 2 i pol žličice rižinog octa
  • 60 ml bezglutenskog tamarija
  • 85 g nezaslađenog maslaca od kikirikija
  • 125 ml vode
  • 2 žlice ljutog umaka od čili papričice.

Skuhaj rezance prema uputama na pakiranju. Jednu minutu prije završetka kuhanja dodaj brokulu. Ocijedi rezance i brokulu, isperi ih pod mlazom hladne vode da se prestanu kuhati i da se riješiš viška škroba s rezanaca.

Zdravi paleo kruh

Za umak od kikirikija, u maloj tavi pomiješaj sezamovo ulje, rižin ocat i tamari i grij ih 1 minutu na umjereno jakoj vatri. Dodaj maslac od kikirikija i lagano miješaj 2 do 3 minute dok ne omekša i rastopi se. Polako dodaj vodu dok umak ne postane gladak. Miješaj još 3 do 4 minute dok se kuha na laganoj vatri i zgušnjava. Dodaj ljuti umak od čili papričice.

Makni umak s vatre i njime prelij rezance, brokulu, grašak šećerac i mladi luk. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.