Hrana Hrana kao lijek 28. prosinca 2017.

Pozitivno otkriće za svakog gurmana: Sir je dobar za tebe!

Foto: Thinkstock Biraj sir s niskim udjelom masnoća
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se sir ne smatra baš najzdravijom hranom, novo je istraživanje pokazalo kako on i nije tako štetan za tvoje zdravlje - čak će njegovo svakodnevno konzumiranje u umjerenim količinama pomoći kod srčanih oboljenja, prenosi portal Real Simple.

Sir, baš kao i svaki drugi mliječni proizvod, sadrži visoke razine zasićenih masti, što ga je često činilo krivcem za visoki kolesterol, aterosklerozu i pojačani rizik od srčanih oboljenja

No, ova slasna namirnica sadrži i korisne sastojke poput kalcija, proteina i probiotika, kao što su istraživači opisali u European Journal of Nutrition.

Možda te zanima... Fitness novosti: Probiotici potiču mršavljenje, a čokolada daje izdržljivost Fitness

Tijek istraživanja

Kako bi saznali nešto više o posljedicama dugoročne konzumacije sira na kardiovaskularne bolesti, istraživači iz Kine i Nizozemske usporedili su i analizirali podatke iz 15 različitih istraživanja koja su sveukupno uključivala više od 200 000 ispitanika

Sva su istraživanja osim jednog isključila srčane bolesnike, kako bi se uvidio utjecaj na zdrave osobe, a samo dva istraživanja su trajala kraće od 10 godina, za razliku od ostatka.

Dr. Allan Stewart, ravnatelj vaskularne kirurgije na Ichan School of Medicine na Mount Sinai Medical Center, kaže kako su rezultati "sasvim suprotni od onoga što bi netko očekivao"

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rezultati

Osobe koje su jele puno sira čak su imale 14% manji rizik od razvijanja konorarnih bolesti srca te 10% manje šanse od srčanog udara od onih osoba koje nisu uopće ili su rijetko jele sir.

No, to ne znači da su se te osobe prejedale sirom, jele su tek 40 grama sira dnevno.

"Ovo nije isto kao i jesti i ogroman komad pizze sa sirom svaki dan", upozorava Stewart. Nadodaje i kako je istraživanje pokazalo tek vezu između konzumiranja sira i smanjenog rizika od srčanih oboljenja, a ne i pozitivnog utjecaja na cijeli organizam.

To ne znači da se moraš natjerati pojesti 40 grama sira svaki dan, ali konzumacija u normalnim količinama ne bi trebala biti štetna za tvoje srčano zdravlje, ali ni na kolesterol, jer probiotici iz sastava sira djeluju pozitivno na smanjenje 'lošeg' kolesterola i povećanje 'dobrog'.

Zato - u slast! 

Možda te zanima... Ako jedeš čokoladu 5 puta tjedno možeš smanjiti rizik od srčanog udara Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.