Hrana Zdravi recepti 20. veljače 2017.

Čičoka - jača imunitet, štiti srce i djeluje kao afrodizijak

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, ali danas se uzgaja diljem svijeta. Prvotno je imala isključivo botaničku ulogu, no sredinom 18. stoljeća gomolj čičoke počinje se upotrebljavati i u prehrani. Iako je vizualno neprivlačan, u sebi krije pravo bogatstvo hranjivih sastojaka.

Biljka čičoka ili divlji krumpir ubraja se u porodicu glavočika.  Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima, a njezina stabljika može doseći i do 3 metra visine. Američki Indijanci uzgajali su je i prije dolaska Europljana. Njihovim dolaskom počinje se širiti i na ostale dijelove svijeta, a danas je najraširenija u Južnoj Americi, Europi i Australiji.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Blagodati korijena čičoke

Odlikuje ga vrlo niska kalorijska vrijednost, dok istovremeno sadrži brojne korisne tvari, poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i željeza te vitamina A, B, C i D.

Voće iz bijele skupine smanjuje rizik od moždanog udara

Gomolj čičoke sadrži inulin, kojeg organizam pretvara u fruktozu. Zahvaljujući tome, čičoka ne podiže razinu glukoze u krvi. Koristi se također u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje i artritisa.

Ima snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje, a na glasu je i kao veliki afrodizijak. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Primjenjuje se i za ublažavanje simptoma alergije te prevenciji i liječenju anemije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zimska čuvarica dobre probave

Bogat je vlaknima i proteinima, zbog čega organizmu daje energiju, ubrzava rad metabolizma i potiče sagorijevanje masti. Ako želiš smršavjeti, krumpir možeš zamijeniti čičokom i tako pridonijeti uklanjanju viška masti iz tijela.

Salata s čičokama i crvenim lukom

  • 10 gomolja čičoke srednje veličine
  • 2 žlice maslinova ulja
  • ružmarin
  • 1 veliki crveni luka
  • 2 žlice octa
  • 2 šake zelen salate
  • šaka naribanog parmezana

Za pripremu dresinga:

  • 1/2 čajne žličice senfa
  • 1/2 čajne žličice meda
  • 2 žlice octa
  • 8 žlica maslinova ulja

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Oguli čičoke, prereži ih na pola i stavi kuhati 7-10 minuta. Ocijedi ih, ostavi da se posuše nekoliko minuta i zatim stavi u pleh za pečenje, zajedno s maslinovim uljem i ružmarinom. Po želji možeš dodati i druge začine. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° dok rubovi ne otvrdnu i potamne (obično 25-30 minuta).

Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

Za to vrijeme očisti i nareži luk na tanke ploškice. Uzmi drugi pleh, stavi u njega papir za pečenje i zatim posloži luk. Prelij ga octom, začini po želji i stavi u pećnicu. Možeš ga peći istovremeno s čičokama jer mu je potrebno svega desetak minuta i pazi da ga izvadiš na vrijeme kako rubovi ne bi zagorjeli.

Za pripremu dresinga jednostavno pomiješaj sve sastojke tako da dobiješ homogenu smjesu. Možeš dodati i žlicu do dvije vode kako bi dresing bio kompaktniji i malo rjeđi.

Za konačnu pripremu salate na dno posude složi listove zelene salate, zatim pečeni luk, pečene čičoke i na kraju prelij dresingom. Na vrh dodaj malo ribanog parmezana.

Dobar tek!

Pileće rolice i pire od čičoke

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.