Hrana Hrana kao lijek 19. veljače 2020.

Šest razloga zašto trebaš piti sok od đumbira svako jutro

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Đumbir je jedan od najpopularnijih začina u svijetu, pogotovo u Aziji. Sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno djelovanje. Đumbir u jelima i pićima poboljšava probavu i pomaže u liječenju prehlada.

  • Za imunitet - ako si sklona prehladama i gripi, trebaš redovito piti đumbir jer će on pozitivno djelovati na osnaživanje tvog imuniteta. Pijenje soka od đumbira također poboljšava poboljšava cirkulaciju.
  • Za oboljele od iritabilnog crijeva - đumbir ublažava simptome iritabilnog crijeva ako se pije u obliku čaja ili soka.
  • Kod Alzheimerove bolesti - istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đumbira može usporiti propadanje moždanih stanica što je glavni uzročnik Alzheimerove bolesti.
  • Za apetit - đumbir može potaknuti, ali i smanjiti apetit. Na poticanje apetita djeluje tako što proizvodi više kiseline u želudcu. A kao sredstvo za mršavljenje djeluje tako jer daje dulji osjećaj sitosti. 
  • Za umorne mišiće - nakon treninga snage dobro je jesti hranu u koju si dodala đumbir. Najbolje djeluje ako ga popiješ ili pojedeš ujutro prije bilo koje druge hrane ili pića.
  • Za stabilizaciju glukoze u krvi - znanstvenici u Australiji otkrili su da đumbir reducira visoke količine glukoze u krvi. Važno je da znaš koliki ti je nivo glukoze u krvi jer to utječe na tvoju težinu i razinu energije.

Kako pripremiti sok od đumbira?

Korijen đumbira prvo oguli, a potom ga naribaj ili nasjeckaj pa protisni sok kroz gnječilicu za češnjak. Tom soku dodaj sok jednog limuna i vode, 3-4 dl vode razblažit će intenzivan okus đumbira.

Đumbir kao afrodizijak, lijek i hrana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.