Raw food podrazumijeva konzumiranje namirnica u njihovu što prirodnijem stanju, odnosno namirnica koje su minimalno prerađene te termički obrađivane do maksimalno 45 stupnjeva Celzijusa. Darko Jurić, promotor sirovojedstva u Hrvatskoj donosi recept za ukusnu sirovu mousse tortu od kakaa i borovnica.
Sastojci za podlogu:
- 2 šalice orašastih plodova po želji (bademi, orasi, indijski oraščići, makadamija)
- 3 žlice kakaa u prahu
- 3 žlice otopljenog kokosovog maslaca
- 3-4 žlice meda
Priprema podloge:
U multipraktiku najprije usitni suhe sastojke, zatim dodaj mokre i miješaj dok se ne povežu. Smjesu utisni u dno kalupa za torte i poravnaj.
Sastojci za kremu:
- 2 zrela avokada
- 2 šalice indijskih oraščića
- 5 žlica kakaa
- ½ šalice meda
- ½ šalice otopljenog kokosovog maslaca
- 1 šalica bademovog mlijeka
- malo burbon vanilije
- 2 šalice borovnica
Priprema kreme
Sve sastojke osim borovnica miksaj u vitamixu dok ne dobiješ glatku kremu. Nekoliko žlica kreme razmaži po podlozi pa na nju složi borovnice. Izlij ostatak kreme u kalup pa cijelu tortu rashladi preko noći u hladnjaku ili par sati u zamrzivaču. Dobar tek!
Napomena: u izvornom receptu su jagode, ali uz osnovne sastojke može se kombinirati više vrsta voća, a Zdrava Krava preporučuje da kad god si u mogućnosti biraš sezonsko voće. Na našim stranicama pogledaj kalendar sezonskih namirnica.
Više o sirovojelstvu doznaj ovdje.